Paj, paj, paj tips på deg och fyllningar

Paj är en fantastisk lättlagad rätt där nästan allt passar att fylla skalet med. Använd rester eller säsongens grönsaker och njut av en riktigt god maträtt. Här olika sorters pajdeg och olika tips på fyllningar med säsongens härliga morötter och squash.

Annons:

Paj, paj, paj tips på deg och fyllningar

Pajdeg kan vara den klassiska med smör, mjöl och vatten. Även här kan olika mjöltyper användas för att skapa nya smaker på skalet. Att tillsätta riven ost, citronskal eller örter ger ett lyft. Ett skal gjort på kikärtor och havregryn blir mer proteinrikt och dessutom glutenfritt. Prova dig fram till din favorit!

Klassisk pajdeg

3 dl vetemjöl

125 g kallt smör, delat i bitar

3 msk iskallt vatten

Skär smöret i små bitar. Nyp ihop mjöl och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 225°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.
Pajdeg med kikärtor och havregryn
1 frp kokta kikärtor (380 g, avrunnen vikt 230 g)
1 dl havregryn (40 g)
1/2 dl olja
1/2 tsk salt

Skölj kikärtorna. Lägg havregrynen i en matberedare och mixa till fint mjöl. Tillsätt kikärtor, olja och salt. Mixa till en slät deg. Tillsätt ev lite vatten om den är för tjock. Tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Paj med morot och färskost

100 g smör

2 1/2 dl vetemjöl

1 dl fint riven ost

2 msk kallt vatten

Fyllning

2 gula lökar, halverade och skivade

4 morötter, grovt rivna

1-2 msk olja

2 vitlöksklyftor, riven eller pressad

1/2 tsk salt

1 tsk pressad citron

3 ägg

2 dl mjölk

1/2 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

1 tsk torkad timjan

1 dl riven ost

150 g cream cheese

Skär smöret i bitar, blanda mjöl, smör och ost i en matberedare och kör till en grynig massa. Häll i vattnet och forma till en deg.

Klä en pajform (för 1 paj) med degen och låt vila i frysen ca 10 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Fyllning:

Skala och skiva löken, tvätta och riv morötterna grovt. Fräs lök och morötter i oljan i ca 10 minuter, pressa i vitlöken och salta.

Tillsätt citronsaften. Vispa ihop ägg och mjölk med kryddorna. Lägg morotsblandningen i pajskalet, strö över osten, häll på

äggstanningen och klicka på cream cheese. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

Paj med pesto och zucchini

2 mozzarellaost (à 125 g)

1 medelstor zucchini, i skivor

4 msk färdig pesto

3 ägg

2 dl mjölk

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skär mozzarellan i tunna skivor och fördela i det förgräddade pajskalet. Garnera pajen med
zucchiniskivorna i valfritt mönster. Vispa samman ägg, mjölk, pesto och kryddor och häll över. Grädda i ugnens mitt i ca 35
minuter eller tills pajen har stannat helt och är gyllenbrun och fin.
Servera gärna en god sallad till, picklad rödlök, lite kallskuret eller smulad fetaost.

Paj, paj, paj tips på deg och fyllningar

Läs mer

Fler artiklar