Nyfriterade fyllda munkar

Fika är en social social institution i Sverige. Chefskonditorn Per Bäckström bjuder på underbara, perfekt gyllenbruna, nyfriterade munkar som kan fyllas med det du tycker är godast. Bjud på en riktigt god fika!

Annons:

Vår i luften gör en glad. Grönt överallt, den långa vintern är över och jag tror att vi i Sverige trivs som allra bäst just nu. Enligt mig finns det bara ett sätt att fira solens återkomst ”FIKA”. Ett måste när man fikar är munkar, I just love them!

Här kommer ett recept på supergoda munkar som man kan fylla med en härlig kräm – vaniljkräm, hallonsylt eller bara doppa i en god ganache.

Nyfriterade munkar

90 g mjölk 3%

15 g färsk jäst

150 g vetemjöl special

50 g strösocker

35 g ägg

30 g smör

2 g salt

2 g bakpulver

1 g hjorthornssalt

110 g vetemjöl

1/2 vaniljstång

5 g riven citron

olja till fritering

Blanda mjölk, jäst och vetemjöl till en deg som får jäsa till dubbel storlek. Blanda degen med övriga ingredienser, låt vila 30 minuter. Dela degen i 16 bitar (ca 15-20 g st), rulla dem runda och lägg på ett smörpapper. OBS! Viktigt att det inte är mjöl på munkarna, då bränns de lätt. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek. Värm oljan till 170 grader. Lägg i 3-4 st. Tekniken är att klippa smörpappret så man lägger i 4 munkar med pappret på och med tång lyfter ur pappret och munkarna lossnar i oljan. Använd en hålslev att vända och lyfta ur munkarna. När munken är färdigfriterad, lägg dem på hushållspapper så överflödig olja rinner av. Rulla dem i strösocker när de är varma. Låt dem kallna och fyll sedan med något gott eller ät dem som de är.

Lycka till!

Per Bäckström, CEO Modern Pastry Stockholm AB samt chefskonditor på The Winery Hotel

Instagram: @pastrychef

Mail: perbackstrom.mps1@gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Läs mer om Per Bäckström

Läs mer

Fler artiklar