Nordisk twist på klassiska tiki-drinkar

Fredrik Granlöf är vår egen tiki-bartender som mer än gärna pratar om tiki-drinkars historia. Idag skriver han om ovanliga tiki-drinkar som bryter mot den traditionella rommen och fruktjuicen. För att ge två tiki-cocktails en nordisk twist så har han här tillsatt akvavit, det är något att prova på hemma!

Annons:

Nordisk twist på klassiska tiki-drinkar

När man talar om smaker och idéer inom tiki så tror jag nog att majoriteten skulle säga att en tiki-drink innehåller rom och fruktjuice, något som flera stora tiki-bartenders genom tiderna svarat med när gäster och konkurrenter frågat vad deras drink innehåller. I nästan alla fall så skulle ni ha rätt, men det finns en liten skara drinkar som innehåller andra baser än rom och tropiska fruktjuicer men som ändå klassas som tiki-drinkar. Det var förvisso inte ovanligt att se gin eller vodka i en tiki-drink under 50- och 60-talet men väldigt sällan var de ensamma som bas i drinken. Kombinerad med ljus rom och andra mer exotiska ingredienser så gav de drinken lite mera alkohol men tillförde inte något till smaken. Ännu färre är de drinkar där gin och vodka står som ensamma baser, oftast är det en enstaka exotisk ingrediens och/eller namnet som ger drinken en antydan att den är en tiki-drink.  

Ett bra exempel är drinken Oahu Gin Sling, skapad under 70-talet av mat- och dryckesredaktören på Playboy magazine, Thomas Mario. Drinken innehåller lime, socker, gin, Bénédictine, crème de cassis och sodavatten. Ingen ingrediens står ut som exotisk och alla kunde hittas i vanliga cocktailbarer under denna tid. Namnet antyder att det är en gin sling från O’ahu, den tredje största ön i ögruppen Hawaii. Med ett mindre exotiskt namn hade drinken nog inte hamnat på cocktailmenyerna bland de amerikanska tiki-barerna.  

En annan drink som inte är så tiki mer än sättet den serveras på och att den skapades av Joe Scialom, en av de stora tiki-bartendrarna som hamnat lite i skymundan. Drinken heter Cou-Cou-Comber och innehåller vodka, lime, socker och Pernod eller absint. Återigen har vi en drink där ingenting talar för att detta är en tiki-drink, tills man ser hur den ska serveras. Drinken kräver nämligen att man holkar ur två tredjedelar av en gurka. Gurkan bör placeras i ett glas eller så skär man av en bit av den nedre delen för att kunna ställa ner gurkan innan man häller i drinken. Därefter kan man äta gurkan allt eftersom man dricker innehållet. 

Det var två exempel på tiki-drinkar som inte är särskilt exotiska. Vodka och gin är två basspriter som är mycket vanliga världen över och även under tikins glansdagar var de inte särskilt svåra att få tag på. Något som däremot var exotiskt men på ett annat sätt är den nordiska akvaviten. Det var inte något helt nytt för USA med akvavit då många svenska immigranter tog med sig sina recept över atlanten men det var inget som producerades i en större skala. Akvavit ger tiki-drinkar en helt annan smakprofil än vad rom, gin eller whiskey kan åstadkomma. I flera drinkar används några droppar absint eller Pernod som smakförstärkare och akvavit kan fylla denna roll med toner av kummin, fänkål och anis, vilket ger en mer funky och nordisk smaknyans åt drinken.  

Jag provade att byta ut rommen i en Mai Tai mot lagrad akvavit, i mitt fall blev det Linie Aquavit, vilket resulterade i en väldigt spännande smak när den kombineras med apelsinlikör och orgeat. En annan drink som gör sig väl med ett byte till akvavit som bas är drinken Saturn. Orginaldrinken innehåller gin, passionsfrukt, falernum, orgeat och citron, en väldigt fräsch tiki-drink som vann IBA World Cocktail Championship 1967. Jag bytte ut ginen mot akvavit smaksatt med dill och det blev som en tropisk midsommar på tungan. Mina rekommendationer av akvavit för denna drink är Dill & Citron Aquavit från Tevsjö och Stockholms Bränneri akvavit. Tevsjös akvavit har en härlig dillsmak som inte tar över hela drinken och en fräsch ton av citrus som binder ihop resten av ingredienserna. Stockholms Bränneri har en lite kraftigare smak och doft av dill men som fortfarande låter de andra ingredienserna lysa igenom. Den är även smaksatt med enbär vilket knyter an till drinkens orginalsprit, gin. 

Jag hoppas att detta årtionde kommer med mängder av nytänkande bartenders som inte är rädda för att tänka utanför ramen när det kommer till smakkombinationer och hållbarhet. Jag hoppas även på en uppsving i tiki-barernas popularitet och kvalitet, det är ju “bara” ett årtionde kvar tills tikins 100 års jubileum.  

De två nordiska tiki-drinkarna jag gjorde för Nordic Lights Tiki Takeover förra sommaren: 

Jötunn Grog 1 cocktail

50 ml Tevsjö Dill & Citron Aquavit 

25 ml citronjuice 

10 ml Falernum 

10 ml passionsfruktssyrup 

7,5 ml Orgeat 

1 nypa salt 

Häll alla ingredienser i en blender tillsammans med krossad is och blenda på hög hastighet i högst 5 sekunder. Häll upp i en tiki-mugg eller ett highball glas. Garnera med en dillkvist och citronzest. En blomma kan läggas till för lite extra tiki-känsla. 

Syttende Mai Tai 1 cocktial

40 ml Linie Aquavit

30 ml limejuice 

15 ml Cointreau 

10 ml Orgeat 

10 ml socker  

Häll alla ingredienser i en cocktailshaker och skaka med krossad is. Häll upp osilad i en låg tiki mugg eller ett större whiskeyglas. Garnera med en myntakvist. Man kan lägga till 3-4 droppar av Wray Nephew overproof rom för lite extra kick i drinken men det är en rätt ovanlig flaska att få tag på.

Fredrik Granlöf, bartender

Mail: fredrik.granlof@gmail.com

Instagram: @theinhousebartender

Nordisk twist på klassiska tiki-drinkar

Läs mer

Fler artiklar