Mustig marockansk lammgryta med aprikoser och mandel

En underbart mustig och smakrik gryta med smak av kanel, spiskummin och chili. Härligt svalkande gräddfil, knaprig mandel och smakrik koriander höjer rätten. Gör den med fördel dagen innan för att smakerna verkligen ska komma fram. Passar utmärkt att frysa in så gör gärna dubbel sats och ta fram för snabba middagar.

Mustig marocansk lammgryta med aprikoser och mandel

Mustig marockansk lammgryta med aprikoser och mandel 6 port

1 kg benfritt lammkött,putsat och i grova bitar

3 gula lökar, i klyftor

1 hel vitlök, skala och krossa alla klyftor

1 röd chili, finhacka med kärnor

2 dl rött eller vitt vin

2 msk tomatpuré

3 msk spiskummin

1 msk paprikapulver

1 kanelstång eller 1 tsk malen kanel

2 lagerblad

1 burk hela tomater

1 liter god kött- eller kalvbuljong

1 burk stora vita bönor

100 g torkade aprikoser, strimlade

100 g rostade mandlar, grovt hackade

olja eller smör

socker

salt

peppar

Till servering:

1 kruka koriander, grovt hackad

Gräddfil

Ris

Fräs köttet i omgångar i rejält med olja i en stor stekpanna så att det får fin färg. Lägg sedan över köttet i en gryta. Deglacera stekpannan med vinet och häll det sedan i grytan tillsammans med köttet. Torka ur stekpannan och tillsätt olja. Stek därefter löken och vitlöken tillsammans med tomatpuré, chili, spiskummin, paprikapulver, kanel och lagerblad tills löken mjuknat något och kryddorna släppt ifrån sig sina smaker. Blanda sedan ner den kryddstekta löken i grytan med köttet. Vispa ur pannan med ett par matskedar vatten så att smakerna som sitter i pannan kokar ur, och häll sedan i grytan. Slå på tomaterna och buljongen och låt sedan grytan koka upp. Sänk värmen och låt grytan puttra på låg temperatur under lock, ca 1-2 timmar eller tills köttet är mört. Späd eventuellt med lite vatten om det verkar behövas mer vätska. Skölj under tiden bönorna, strimla aprikoserna och hacka mandeln och koriandern grovt. Koka ris enligt anvisning på förpackningen. Blanda ner bönorna och aprikoserna i grytan och låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och socker.

Vid servering: Strö mandeln och koriander över grytan och servera med en klick gräddfil.

(Receptidé: Saltå Kvarn)

Fler artiklar