Mojito med rabarbersirap och sommarens sallader
Min mammas sommardrink är en ljuvlig cocktail med rabarber, en twist på den klassiska drinken Mojito. Dessutom tre alldeles underbara sallader som passar till sommarens alla måltider. Servera gärna med kallskuret, ett gott bröd och olivolja till. Ät, njut och ha en fantastisk sommar!
Mojito med rabarbersirap 1 cocktail
6 cl ljus rom t ex Bacardi Carta Blanca
2 msk rabarbersirap*
1/2 lime, i klyftor
myntablad
is
bubbelvatten
*Rabarbersirap
ca 250 g rabarber, oskalad i grova bitar
1,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
Lägg rabarbern i en kastrull. Tillsätt socker och vatten. Koka upp och låt sjuda ca 10 min eller tills rabarbern är mjuk. Sila massan över en liten kastrull, pressa gärna med en sked så all vätska kommer med. Koka utan lock till en sirapsliknande konsistens ca 5 min. Låt kallna och häll i en liten flaska.
Blanda rom, rabarbersirap, limeklyftor och mynta i ett glas. Stöt försiktigt med skaftet av en slev eller liknande. Fyll på med is och bubbelvatten. Rör om. Garnera med limeklyftor och myntablad. Söta ev med mer rabarbersirap.
Mamma Kerstins sommarsallad 1 fat
goda små tomater, halverade
nektariner eller persikor, i bitar
mozzarella, i bitar
färsk basilika
chili, fint skuren (smaka innan så du vet vilken styrka chilin har)
lime, rivet skal
olivolja
salt och peppar
Blanda alla ingredienser och lägg upp på ett vackert fat.
Sallad med nektariner och riven mozzarella 1 fat
nektariner, i bitar
tomater, i bitar
färsk gräslök, grovt skuren
mozzarella, riven i grova bitar
salt och peppar
Blanda alla ingredienser och fördela på ett fat.
Sallad med vattenmelon och mynta 1 fat
vattenmelon, i mindre bitar
fetaost, bruten i bitar
färsk mynta, grovt skuren
Fördela vattenmelon på ett fat. Smula över fetaost och strö över mynta.
Karoline Nordefors
Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat
Läs mer om Karoline