Misoeldad lax med sojamajonnäs

Det här en helt gudomlig rätt som är absolut godast på salmalax. Den lite salta majonnäsen mot den lena feta laxen, fantastiskt. Klas Lindberg guidade mig genom rätten på ett matlagningsevent efter hans inspirationsresa till Tokyo. Klas vann Årets Kock 2012, SM i professionell matlagning.

Misoeldad lax med sojamajonnäs 10 port

500 g lax gärna salmalax

3 msk vit miso

1 msk matolja

svartpeppar

Sojamajonnäs:

2 äggulor

2 tsk vinäger

2 tsk senap

2 msk japansk soja

3 dl matolja

svartpeppar

Grönsaker:

5 rädisor, hyvlade på mandolin

5 minimajrovor, hyvlade på mandolin

20 vippor körvel

1 msk fint skuren gräslök

Lax: Blanda miso, olja och svartpeppar. Bred på fisken och låt dra i 20 minuter. Flamma fisken med en brännare runt om tills den får lätt färg, låt svalna. Skär fisken i 1 cm skivor och fördela på en tallrik. Majonnäs: Slå samman alla ingredienser utom olja. Droppa försiktigt i oljan och smaksätt med svartpeppar. Fyll upp en spritspåse och spritsa lite ovanpå fisken och lite på tallriken. Grönsaker: Lägg grönsakerna i isvatten ca 10 minuter, låt rinna av på papper. Dekorera tallriken med grönsaker och örter.

(Recept: Klas Lindberg)

Fler artiklar