Minifestival samlar Sveriges nya sprithantverkare

Den 27 januari var det premiär för minifestivalen SVENSK HANTVERKSSPRIT OCH DRYCK – ett gemensamt initiativ från Stockholms Bränneri och Spriteriet.

Annons:

Minifestival samlar Sveriges nya sprithantverkare

Minifestivalen samlade många av landets nya och mindre producenter under ett och samma tak på Rosendals Trädgård i Stockholm, där både bransch och entusiaster fick möjlighet att provsmaka kreativiteten. Och efter årtionden av Törnrosaslummer bubblar det både bildligen och bokstavligen av kreativitet ute i landet!

SAV tillverkar vin och brännvin av björksav – en urgammal och delvis bortglömd råvara i den svenska matkulturen. Det mousserande björkvinet SAV Sparkling tillverkas enligt méthode traditionelle och ligger ett år på sin jästfällning före distribution. Frisk och pigg med inslag av citrus och nygräddat vetebröd. SAV Snaps är ett destillat av björkvinet, som kryddats med fjällkvanne och har en utpräglad syra och örtighet som passar bra till skaldjur och fisk.

savhuset.se

Delarrangören och ginproducenten Stockholms Bränneri har på mindre än fem år tagit marknaden med storm med sin södermalmsproducerade gin. Vid sidan av sin klassiska dry gin har de haft en nästan hysterisk efterfrågan på sin Gin & Tonic-glögg, Pink Gin och senast Stockholms Akvavit. Gör regelbundet kollaborationer med Stockholmskrögare.

stockholmsbranneri.com

Brutes är en nystartad producent som gör ”Wild fermented juice out of STHLM” – torr, karaktärsfull cider, gjord på frukt från övergivna och privata trädgårdar. De små serierna är alla vildjästa och ofiltrerade ”petnats” som så långt som möjligt vill ge ett så oförvanskat och naturligt uttryck av äpplena som möjligt.

brutes.se

Hellström Gin är en ny ginproducent från Gotland och Elisabeth Hellström – Handelsstudent, världens yngsta Master Distiller och uppvuxen på berömda hotellet Fabriken Furillen. Ginen destilleras med örter och kryddor som Elisabeth plockar själv runt ön – backtimjan, vildrosor och en. Hellström Gin är en klassisk London Dry med milda enbär, balanserad citrus och tydligt floral karaktär.

hellstromgin.com

Sandberg Drinks Lab drivs av bartendern Anders Sandberg, tidigare barchef på Pharmarium i Stockholm. Enhanced Tonic Syrup är  basen till en tonic som du blandar själv med kolsyrat vatten. Med en något nedtonad kininbeska, gör den inte bara en spännande och nyanserad gin & tonic – i sig själv är den också ett gott, vuxet och alkoholfritt alternativ till fördrinken. På gång är en ny tonicsirap med rabarber och kokos – en favorit som verkligen bidrar med något nytt i den vildvuxna tonickategorin.

sandbergdrinkslab.com

Charlotta ”Charlie” Berggrens har med sitt Spriteriet på bara ett par år blivit bartendrarnas älskling med sina handtillverkade likörer och vermouth med kryddor och örter som hon plockar själv bland annat runt Mälardalen. 2019 gjorde Spriteriet succé med den första, svenska vermouthen på svenskt vin. Och under 2020 hoppas jag att vi får se den svenska bitter som fanns att prova på festivalen – mindre bitter än traditionell, italiensk bitter, men med en riktigt spännande och omskapande karaktär.

spriteriet.se

Fruktstereo gör naturjäst cider och frukt-”pét-nat” (pétillant naturel) i Skåne. Hälften av frukten kommer från övergivna och privata trädgårdar – hälften är överbliven frukt från lokala, skånska fruktodlare. Den ständigt och spontant växande sortimentsfloran bjuder ofta på frukstcentrerade upplevelser med hög syra och kreativa infall. Kul att se att svensk cidertillverkning förhoppningsvis och äntligen börjar få lite luft under vingarna! Svenska trädgårdar är proppfulla med frukt i världsklass som allt som oftast möter sitt öde i en blöt gräsmatta.

fruktstereo.com

Norrlands Fruktvin i Västerbotten tillverkar vad de kallar skogsvin – fruktvin på norrländska blåbär och lingon. Skogvinet är så långt från blåbärssoppa och lingondricka man kan komma – torra, med mycket frukt och bra tanniner är de ett riktigt gott alternativ till vilt, svamp och grytor. Ett blåbärsdestillat, ”Skogsbrännvin” finns också sortimentet – och en växande serie likörer, bland annat en ny älgörtslikör.

norrlandsfruktvin.se

Övriga utställare på SVENSK HANTVERKSSPRIT OCH DRYCK:

High Coast Distillery

Långviks Krydderi

Norrtelje Brenneri

Qvänum Malt & Mat

Spirit of Hven

Vivsta Destilleri

Värmdö Musteri & Bränneri

Niklas Falkman

Email: niklas(@)soder-reklambyra.se

Instagram: @nick_falk

Twitter: @nickfalk

Läs alla artiklar I BAREN

Minifestival samlar Sveriges nya sprithantverkare

Läs mer

Fler artiklar