Migas med majstortillas och rostad salsa

Vill du bege dig till Texas eller Mexico för bara en måltid? Jan Lööv, vår kock i Texas har skapat ett recept på migas med rostad salsa. Prova något nytt!

Annons:

Migas till frukost är helt fantastiskt och man känner sig som om man sitter på en cantina i Mexico eller Texas. Den kallas även fattigmansfrukost eftersom man använder, i originalrecepten, majstortillas från dagen innan. Mig spelar det ingen roll eftersom frukost är en favoritmåltid och äter jag frukost på restaurang så brukar jag äta migas och salsa eller göra dem hemma. Prova, det är fantastiskt gott!

Migas 1 portion

3-4 ägg

Queso fresco (mexikansk färskost)

4-5 majstortillas*, i strimlor

färsk koriander

rostad salsa*

Blanda tre eller fyra färska ägg med salt och peppar. Värm en stekpanna med lite olivolja och stek 4-5 majstortillas som är skurna i lagom munsbitar (se separat recept) tills de är krispiga. Häll i äggen i samma stekpanna och gör en äggröra tillsammans med de strimlade brödbitarna. När äggen blivit till en fast men krämig röra, lägg på lämplig tallrik. Häll på queso fresco och dekorera med färsk koriander och lite eller mycket salsa. Ät medan det är varmt och om du har extra tortillas servera dem vid sidan om.

*Majstortillas

2 deciliter Maseca (en speciell sorts majsmjöl) OBS! Vanligt majsmjöl funkar inte.

1 1/2 dl varmt vatten

1 tsk kallt vatten

Blanda maseca med varmt vatten tills det är en torr deg och låt stå i 20 -30 minuter i
rumstemperatur. Känn på degen, om den är för torr så blanda i en tesked kallt vatten. Degen skall nu vara smidig, inte för torr och inte för kladdig. Rulla ut den i en, ca 2 cm i diameter, lång rulle och skär i ca 1 cm tjocka bitar. Kavla lövtunna och runda, lättast är att använda en tortillapress. Stek på medelvärme i en stekpanna tills de fått lite färg, ca 2 minuter på varje sida. Låt svalna.
Jag fick ca 15 stycken tortilla utav detta recept, ca 10—12 cm i diameter. De behöver inte vara
helt perfekt runda eftersom de skärs i mindre bitar.

*Rostad salsa

4 tomater, delade

1 lök, delad i fyra delar

4 vitlöksklyftor, skalade

1 knippe koriander

1 jalapeno, med frön eller utan frön

1 citron, halverad och grillad, pressad saft

salt

peppar

Värm ugnen till 250 grader. Dela tomaterna. Skär löken i 4 delar. Skala vitlöken. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Skvätt lite olivolja och salt på grönsakerna och rosta i ugnen tills skalet är svart, tar ca 10 minuter. Ta ut dem och lägg i en lämplig skål. Mixa med en stavmixer tills allt är blandat. Smaka av med salt och peppar. När salsan svalnat, blanda i den färska koriandern och mixa igen. Ställ i kylen.

salsa

Jan Lööv, Sous Chef på Omni Hotels i Frisco, Texas, USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Jan Löövs tidigare tips

Alla tidigare Kockens Tips

Läs mer

Fler artiklar