Mexikansk Julafton och Rudolfs Röda Mule

Behöver du en riktig rökare till drink i juletider eller föredrar du en fräschare variant? Kenneth Swärd har två fantastiska recept till alla julens fester.

Annons:

Mexikansk Julafton och Rudolfs Röda Mule

Så här mitt i julruschen kan man behöva en lugn stund och varva ned emellanåt också. Det är där mina tips kommer väl till pass. Denna historia utspelar sig strax före jul på en svensk beskickning någonstans i Mexico för några decennier sedan. Det var inför ett julmingel på ambassaden som vår svenske diplomat fick den goda idén att bjuda gästerna på något speciellt som förenade deras kulturer. Med både inslag av Mexico där dom befann sig, men också något hemifrån Norden och dess jultraditioner som låg honom varmt om hjärtat. En flaska glögg fanns där tydligen i kylen, men att dricka den varm kändes inte aktuellt då termometern visade en bit över 20 grader. Några flaskor snaps fanns också i skåpet så han beslöt sig för att blanda bål på sina fynd.

En flaska glögg, en flaska snaps, spetsat med en rejäl dos inhemsk tequila och skalet från en apelsin åkte också ned i baljan. Diplomaten smakade av och ett belåtet leende spred sig över ansiktet, detta skulle bli en minnesvärd afton!

Irländsk julafton, när man snurrar runt en pinne och sedan vinglar iväg har väl dom flesta stött på, men mexikansk julafton som vi kallar denna blandning är fram tills nu inte lika känd. Dock är resultatet snarlikt. Hur detta julmingel slutade förtäljer inte historien men ambassaden finns inte kvar på orten längre i alla fall.

Om man tycker denna rackare låter lite väl tuff och våldsam så tänkte jag tipsa om en lite mildare variant också men med julens glöggkryddning i en central roll. Den drinken går mer i longdrinkens tecken, en avlägsen släkting till Moscow Mule och liknande drinkar om man så vill. Då inte tomtens renar är så väl representerade i drinkvärlden ville vi här ändra på det och hylla slädens stora kämpe, Rudolf. Ni kan panga ner lite julsnaps i denna sköning också om ni vill men vi använde en bas på ljus rom för lite omväxling. En kopp glögg, lite saft från en lime, en liten shot rödbetsjuice för Rudolfs röda mule, skaka ihop härligheten och toppa upp med gingerbeer eller tonic. En mer läskande dryck men med de omtyckta glöggtonerna och hälsoboosten från rödbetan. Denna drink går utmärkt att blanda alkoholfri också utan den ”starka” basen vilket kan vara klokt under julhelgen.

Trevlig jul på er alla!

Mexikansk Julafton 1 cocktail

2 cl tequila

2 cl akvavit

4 cl rödvinsglögg

1 cl dry curaçao

1 cl torr sherry

Rör alltsammans med is och servera på en stor isbit. Apelsin, fikon eller liknade kan vara trevligt som garnering.

Rudolfs Röda Mule 1 cocktail

3 cl ljus rom

2 cl akvavit

1.5 cl Cynar

4 cl rödvinsglögg

2 cl rödbetsjuice

1-2 klyftor pressad lime

Skaka med is, sila upp och toppa med ginger beer eller tonic.

Kenneth Swärd, bartender Mat & Destillat, Lund

Mail: kswaerd78(@)yahoo.se

Instagram: @kswaerd

Facebook: Kenneth Swärd

Site: Mat & Destillat

Mexikansk Julafton och Rudolfs Röda Mule

Läs mer

Fler artiklar