Med smak av Indien – Tikka masala med bönor

Min familj älskar indisk mat och min mamma reser mycket i landet. Här är en favorit som passar både till fest men också perfekt i matlådan eller som vardagsmiddag. Förbered såsen så går det blixtsnabbt att laga klart rätten. Naanbröd, ris och raita är gott till!

Annons:

Tikka masala med bönor 4 port

1 gul lök, skivad
2 lagerblad
4 kapslar kardemumma eller 1 tsk malen kardemumma
1 msk gul curry
1 tsk gurkmeja
1/2 msk spiskummin
1 msk garam masala
1/2 – 1 tsk chilipulver, efter smak
3×3 cm bit ingefära, riven
2 klyftor vitlök, hackad eller riven
1 dl vatten
1 burk krossade tomater
3 dl grädde eller växtbaserat alternativ
ca 1 l bönor och/eller linser
salt och peppar
ev. färsk koriander

Bryn den gula löken tillsammans med kardemummakapslar och lagerblad i en gryta tills den får färg. Tillsätt övriga kryddor, vitlök, ingefära och vatten. Fräs en liten stund.
Tillsätt krossade tomater och koka i ca 15 minuter. Tillsätt sedan grädde och låt koka upp. Plocka upp lagerbladen och kardemummakapslarna, mixa såsen slät. Rör ner valfria kokta bönor och/eller linser (ta mer eller mindre beroende på hur tjock du vill ha grytan). Smaka av med salt och peppar. Toppa gärna med färsk koriander vid servering.

Läs mer

Fler artiklar