Mat i säsong – Spetskål med brynt hasselnötssmör

Det finns många fördelar med att äta mat i säsong. Jag hittade en vacker helt nyskördad spetskål på Ravelsmarks gårdsbutik, blev så otroligt sugen på just den här rätten. Magiskt gott och passar både som ensamrätt eller som tillbehör. Prova!

Annons:

Varför handla råvaror efter säsong?

  • Att handla säsongsanpassat betyder att vi handlar råvaror som det finns hög tillgång på under en viss period. Det innebär att den blir billigare.
  • Säsongsmat kommer direkt från skörd till bord och ger högre kvalitet.
  • Hur och när maten odlas påverkar hur den smakar. Ett bra exempel är tomater. De smakar absolut bäst när de får mogna i sin takt på plantan och utveckla alla smak- och näringsämnen naturligt.
  • Grönsaker som har kort hållbarhetstid måste transporteras med flyg för att fortfarande vara färsk när den kommer fram till butiken och flyg har en stor klimatpåverkan. Andra grönsaker odlas i växthus för att kunna finnas tillgängliga året om. Växthus behöver värmas upp för att efterlikna det varma klimat maten behöver för att mogna och det kräver mycket energi samt ger även det en betydlig klimatpåverkan. Mat som växer i vår närhet och under bar himmel är betydligt mer skonsam för miljön.
  • Om man väljer att handla mat efter vad säsongen erbjuder så får man in mer variation i matlagningen på ett roligt och naturligt sätt. 

Grönsaker i säsong – Augusti

Basilika, Blekselleri, Blomkål, Bondbönor, Broccoli, Brytbönor, Skärbönor, Vaxbönor, Dill, Gräslök, Fänkål, Gurka, Kronärtskocka, Kålrabbi, Kålrot, Gul lök, Röd lök, Salladslök, Majrova, Majs, Mangold, Morötter, Palsternacka, Paprika, Persilja, Färskpotatis, Pumpa, Purjolök, Rotselleri, Rädisor, Rättika, Rödbeta, Rödkål, Salladskål, Isbergssallad, Romansallad, Ruccola, Sockerärter, Spenat, Spetskål, Squash, Tomat, Vitkål.

Bakad spetskål med brynt hasselnötssmör 4 port

1 spetskålshuvud, klyftad i fyra delar på längden

Brynt hasselnötssmör

50 g smör

½ dl rostade hasselnötter

1 msk soja

Sätt ugnen på 225°. Ansa och skär spetskålen i fyra klyftor. Lägg i form, gärna på ett bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i 30 – 40 minuter eller tills den fått fin färg och mjuknat (beror på storlek). Rosta hasselnötterna och hacka dem grovt. Bryn smöret under omrörning och tillsätt de hackade  hasselnötterna och soja. Var försiktig, är smöret för varmt bubblar det upp när sojan slås i. Skeda hasselnötssmöret över den bakade spetskålen.

TIPS!

Gör gärna dubbel sats av hasselnötssmöret. Det är så gott att man vill ha mer.

Läs mer

Fler artiklar