Majsbröd med pecannötter och bacon

Annons:

Denna gång har jag ett recept på ett majsbröd som är ett måste på vintern. Passar som tillbehör till BBQ beans eller pintobönor med bacon. Receptet har spetsas till med ett täcke av pecannötter, Texas honung, jalapeño och bacon. Tillsätter även lite melass för att göra det mer söderinspirerat.

Majsbröd med pecannötter och bacon

680 g majsmjöl

680 g vetemjöl

45 ml melass (går att ersätta med t ex sirap)

35 g bakpulver

salt

360 ml buttermilk (Går att ersätta med 2,3 dl mjölk och 1 msk vinäger. Rör ihop och låt stå i 10 min)

2 hela ägg

90 ml olja

Topping:

1 jalapeño, finhackad

10 skivor rökt bacon, fint strimlad

600 g pekannötter

170 g flytande honung

Sätt ugnen på 220 grader. Blanda alla torra ingredienser till brödet i en stor skål. Blanda ägg, olja och mjölk i en mindre skål. Rör ihop allt och häll i en smord passande ugnsform ca 4 cm hög. Baka i ca 20 minuter.

Medan brödet bakas så stek bacon tills krispig, lägg i finhackad jalapeño, hackade pekannötter och honung. När brödet är färdigt, ta ut det ur ugnen och fördela baconröran över.

Låt svalna och servera med rumstempererat smör och varm honung till middagen. Detta bröd blir smuligt men det är så gott med alla smulor på tallriken som suger åt sig sås på tallriken. Smöret är ett stort plus, sötman från honungen, sältan från bacon blir en alldeles underbar kombination hur man än vrider och vänder på det.

Jan Lööv, Sous Chef på Omni Hotels i Frisco, Texas, USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Jan Löövs tidigare tips

Alla tidigare Kockens Tips

Läs mer

Fler artiklar