Macka med Mac n Cheese, karamelliserad lök och short ribs

Det här en riktig amerikansk macka. En macka med barndomens smaker och fylld till brädden. Att den sedan steks i vitlökssmör gör den frasig och, alldeles underbar.

Annons:

Om du frågar en amerikan om vad som är ett utav deras bästa matminnen från barndomen och är ett så kallat ”comfort food”, så kommer de flesta att säga Mac n cheese! Det är ju också en barnsligt god maträtt. Kanske tycker man att det är barnmat och med rätta, men man kan ju också höja den. Göra den bättre och se till att den blir en vuxen maträtt. För mig så är det bland det bästa att äta lyxig mat till vardags. Här har jag ett enkelt men oerhört gott recept på en sandwich med Mac n cheese smaksatt med tre sorters ost och tryffelolja! Lägg till karamelliserad lök och benfria rödvinsbrässerade oxrevben så kallade short ribs och lägg allt detta på ett frasigt franskt lantbröd med vitlökssmör. Nu har du upphöjt Mac n cheese till lyxig en vardag. Bröd är ju bland det bästa för att hantera, lägga upp och ett utav världens bästa matverktyg att äta med. I Mexico så har de tortilla, i Europa så har vi brödet som tallrik, gaffel och kniv. Så för mig blir detta recept en alldeles fantastiskt barnsligt god vuxensandwich!

Macka med Mac n Cheese, karamelliserad lök och rödvinsbrässerade short ribs

500 gram benfria oxrevben

1 flaska rödvin

persiljestjälkar

1 gul lök, skivad i tjocka skivor

salt och peppar

1 sked smör

färsk timjan

1 franskt lantbröd, i tjocka skivor

brieost, i skivor

Bryn köttet ordentligt. Lägg i löken, persilja, timjan och bryn lite mer. Häll på hela flaskan rödvin och brässera i ca 4 timmar på låg värme tills köttet är mjukt.

Vitlökssmör

8 vitlöksklyftor, finhackade

1/4 knippe färsk persilja, finhackad

250 g smör, rumstempererat

salt och peppar

Blanda allt och låt stå i rumstemperatur.

Mac n cheese

250 g makaroner

100 g cheddarost, riven

100 g Schweizerost (Emmentaler eller Gruyère), riven

100 g färskost (t ex Philadelphiaost)

1 par droppar svart tryffelolja

4 dl mjölk

Koka makaroner tills mjuka. Värm mjölken och lägg i den rivna osten, rör slät. Tillsätt färskosten sist. Sjud tills all ost smält.

Karamelliserad lök

2 gula lökar, i tunna skivor

200 g smör

salt och peppar

Smält smöret utan att det tar färg.

Lägg löken i smält smör och koka på låg värme tills löken är mörkbrun och karamelliserad.

Servering

Skär brödet i relativt tjocka skivor. Lägg brieost på brödet, skivat kött, lök, varm Mac n cheese upprepa proceduren med andra skivan bröd. Lägg ihop dem. Smält vitlökssmöret och lägg i smörgåsen i stekpannan. Stek tills brödet är gyllenbrunt. Vänd. När brieosten smält,  skär smörgåsen i två bitar.

Servera genast med lite mer vitlökssmör.

Jan Lööv, kock, Texas, Dallas, USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Jan Löövs tidigare tips

Alla tidigare Kockens Tips

Läs mer

Fler artiklar