Lyx på Katrinelund vid Hjälmarens strand

Att bo i Stockholm har sina fördelar, här kan jag välja mellan otaliga restauranger, barer och hotell. Jag tog mig ut i landet för att hitta lyx, god mat och fantastiska drycker. Låt mig säga så här, jag hittade några helt fantastiska pärlor! Först ut - Katrinelund utanför Örebro.

Annons:

En pärla vid Hjälmarens strand – Katrinelund

Har länge velat besöka Katrinelund, en pärla vid Hjälmarens strand utanför Örebro. Jag söker ständigt nya matupplevelser och här har man de senaste åren storsatsat på att skapa en inbjudande hotellmiljö, mat- och dryckesupplevelser och avkoppling. Kommer hit för att uppleva något unikt. Ärlig mat med riktiga råvaror, de bästa för årstiden, från lokala hjältar. Är det något de värnar om här så är det från jord till bord.

I restaurang Sjökrogen, en av två restauranger på Katrinelund, ska vi en kväll i oktober avnjuta en fisk- och skaldjursmiddag. Det är temahelg med hav och vin i krogen som normalt är ett brasserie under sommarhalvåret.Förväntningarna är skyhöga och för att komma i rätt stämning bokade jag sviten. Rummet är unikt med ett badkar placerat så att jag kan njuta av ett bad, ta en flaska champagne från minibaren och njuta av ett trevligt program på tvn. Aldrig sett en så välfylld minibar med både öl, vin, sprit, äppelmust och champagne. Helflaskor! Av förklarliga skäl hann jag inte utnyttja det stora välutrustade gymmet, poolen, bubbelpoolen och relaxen.

I mörkret med gruset knastrande under fötterna, följer jag marchallerna ner mot Sjökrogen. En sprakade eld i en järnkorg visar vägen till entrén. I restaurangen, som är stilren med sjötema, välkomnas vi direkt med en kopp varm skaldjurssoppa och visas till bordet.

Att nu genast bestämma mig för en flaska champagne är givet med kvällens tema. Det är nu överraskningarna börjar. Första rätten är fritt val från råbaren, en båt fylld med läckerheter med bland annat ostron från Havstenssund, Hjälmarekräftor, tartar på vild lax från Vänern, havskräftsstjärtar från Kattegatt, salladsbite med kungskrabba från Norge. Lyxen av lyx med så otroligt fina skaldjur.

Nu var det här bara början på en smakresa där mina smaklökar kittlas och tårkanalerna svämmar över. Servicen är avslappnad och glad, riktiga superstjärnor som får mig att slappna av. Det öppna köket ligger längs ena långsidan i den ljusa restaurangen och vi ser kockarna som med stil och precision levererar mat i toppklass.

Vidare i denna gastronomiska afton serveras en kolgrillad hummer från Kattegatt med egen curry, syrligt äpple och koriander. En vågad smaksättning där syran i äpplet möter det söta smakrika hummerköttet som försiktigt smaksatts med curry. Den färska koriandern ger en smakbrytning som verkligen kompletterar rätten.

Efter följer en dykfångad pilgrimsmussla från Frøya som varsamt stekts och serveras i sitt skal med endast brynt smör. Ett hallelujamoment! En fullständig sensation i all sin enkelhet.

Utanför sänker sig mörkret och på piren brinner en eldkorg. Flammorna skickar ut långa tungor när vattnet slår mot stenarna. In kommer nu piggvar stekt på benet, en sammetslen hollandaise och bakad spetskål som servisen river drivor av svart hösttryffel över. Få råvaror av högsta kvalité i perfekt balans.

Några enstaka måltider i mitt liv kan jämföras med denna. Jag visste att maten skulle vara bra här med Anders Johnsson som kreativ ledare, men aldrig i närheten av det jag serverats den här kvällen och då är den inte slut än.

Som sista rätt kommer nu överraskande en hasselnötssufflé med havtornssorbet. Den varma sufflén med en tydlig hasselnötssmak och den kalla lite syrliga havtornssorbén får mina smaklökar att jubla. En perfekt avslutning på en oförglömlig kväll.

Ska vi prata prisvärdighet så är 850:- ingenting med tanke på kvalitén på dessa skaldjur. Just under denna kväll fanns också leverantören på plats för eventuella frågor.

Beställer en gin & tonic för att sedan gå tillbaka till mitt rum. Sjunker ner i öronlappsfåtöljen och reflekterar över kvällen. Sover sedan gott i den stora mjuka sängen och tystnaden omsluter mig. Att bli hungrig igen nästa morgon är som ett litet mysterium, men buffén här är något utöver det vanliga.

Mark Monkman, kökschef på Gästgiveriet, rör varsamt ihop äggröran som serveras med bl a Katrinelunds kryddig högrevskorv, bacon från Robertssons charkuteri i Örebro, nybakade småbröd och hemgjord tomatmarmelad. Få utvalda delikatesser av hög kvalité som summerar dagarna här.

Katrinelund ligger 2,5 mil öster om Örebro, ca 2 h från Stockholm. Unna dig en helg vid den vinande sjön för avkoppling och gastronomi i en naturnära miljö. Jag planerar redan mitt nästa besök som blir en gourmetweekend uppe på Verandan. 

 

Läs mer

Fler artiklar