Lussekatter och glögg för decembers helger

Alla behöver ett toppsäkert recept på lussekatter. Ett sådant som alltid funkar och som ger ett fantastiskt resultat. Det får du här och även tips på glögg, en med bas på äppeljuice och en med svagdricka. Båda tar lite tid att göra, den ena ett dygn och den andra 3-6 veckor. Läs mer om lussekatter och glögg för decembers helger

Annons:

Lussekatter och glögg för decembers helger

Lussekatter ca 20-30 st beroende på storlek

50 g jäst, gärna för söta degar

6 dl mjölk, fingervarm

1 g saffran (2 påsar), är det hela strån så mortla med lite strösocker

150 g smör, rumsvarmt

1 ägg

1,5 dl strösocker

½ tsk salt

900 g (15 dl) vetemjöl eller vetemjöl special

Smula jästen och lägg i bakmaskin eller bunke. Värm försiktigt mjölken. Häll mjölk, saffran, mjukt smör, ägg, strösocker, salt och vetemjöl (spara någon dl). Kör maskinen på låg fart ca 10 min, verkar degen kladdig så tillsätt sista mjölet. OBS! Beroende på mjölets kvalitet kan 1-2 dl mer mjöl behövas tillsättas. Regeln är dock hellre en lite kladdig deg än en hård. Låt degen jäsa övertäckt med plast ca 45 min. Önskas russin i lussekatterna så lägg dem i vetten under tiden degen jäser.

Baka ut degen till lussekatter (stora katter ca 90 g deg och normalstora 60 g) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck eventuellt ner russin i bullarna. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader (undvik varmluft då det torkar ut bullarna). Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen i 6–8 min (beroende på storlek). Låt svalna på galler under bakduk och frys in de som inte ska ätas direkt.

Nordisk glögg med äpple och rosmarin

Glögg – hemgjord på svagdricka, kryddor och russin

Lussekatter och glögg för decembers helger

Läs mer

Fler artiklar