Köttbullar kokade i tomatsås med mandel och potatis

Köttbullar eller så kallade Albondigas, är en klassiker i det spanska tapasköket. Det här receptet på små köttbullar kokade i en härlig tomatsås med mandel och potatis passar perfekt som plockmat eller som huvudrätt.

Annons:

Köttbullar kokade i tomatsås med mandel och potatis

Tomatsås

1 dl olivolja

1 gul lök, fint hackad

4 vitlöksklyftor, fint hackade

4 kvistar oregano, hackade

1 lagerblad

2 peperoncino, krossad

2 tsk paprikapulver

1 tsk socker

1 tsk rödvinsvinäger

600 g krossade tomater

2-3 dl vatten

2 dl skalad mandel, hackad

600 g potatis, skalad och i kuber

Köttbullar

400 g blandfärs

0,5 dl ströbröd

1,5 dl vatten

1 vitlöksklyfta, riven

0,5 citron, rivet skal

0,5 gul lök, fint hackad

1 kruka persilja, fint hackad

1 ägg

salt

svartpeppar

Börja med tomatsåsen genom att hacka gul lök och vitlök fint. Fortsätt med att hacka mandeln och krossa peperoncinon. Stek allt i rikligt med olivolja tillsammans med paprikakrydda. När de fräst ihop fortsätt med krossade tomater, lagerblad, vinäger och socker. Späd med vatten och låt koka ihop. Skala och skär små kuber av potatisen och låt den koka i såsen. Medan såsen kokar är det dags för köttbullarna. Blanda ströbröd med vatten och låt det svälla. Tillsätt fint hackad gul lök, riven vitlök, fint hackad persilja och citronskal. Tillsätt ett ägg och avslutningsvis blandfärsen samt salt och peppar. Blanda ihop och rulla små köttbullar som går direkt ner i såsen. Låt koka i ca 20 minuter och dela en köttbulle för se att den är färdiglagad innan servering.

Tomas Lindh, utbildare på Lernia, Uppsala

Läs mer

Fler artiklar från Karoline Nordefors