Kockens tips med Jan Lööv – Kyckling marinerad i achiote med citron, sockerärtor och rostad potatis

Kockens tips Karoline Nordefors nordefors.com

Kyckling marinerad i achiote med citron, sockerärtor och rostad potatis

Kyckling marinerad i achiote med citron, sockerärtor och rostad potatis

1 hel kyckling

1 gul lök, finhackad

2 1/2  dl apelsinjuice

425 gram Achiote paste (red anm även kallad Anatto)

salt och peppar

Till såsen:

6 Anchochili (torkad röd Poblano), bruten i bitar

2 dl honung

4 dl kycklingbuljong

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackad

whisky (Jim Beam eller Jack Daniels)

Rostad potatis:

1 kg potatis, klyftad

olja

salt

Sockerärtor:

Färska sockerärtor

smör

citronzest

salt

peppar

Finhacka gul lök och sautera i lite olivolja tills den är mjuk och utan färg. Tillsätt apelsinjuicen och Achiote paste. Sjud i några minuter tills achioten är helt upplöst. Puréa i mixer tills det är väl blandat, mjukt och slätt. Konsistensen skall vara rätt så tjock. Smaka av med salt och peppar. För absolut bästa resultat med kyckling så lägg den i saltlake över natten. Massera in achiotesmeten på kycklingen ordentligt. Låt stå en timme i kylskåpet. Efter en timme, sätt kycklingen i ugnen på 150 grader i ca 90 minuter eller tills innertemperaturen vid benet är 75 grader. Var redo för en anstormning av dofter som man sent glömmer när kycklingen är i ugnen. Rosta samtidigt potatisen i olja och smaksätt med salt. När kycklingen är klar så höj värmen så potatisen får färg och blir krispig. Sautera sockerärtor i smör och smaksätt med citronzest, salt och peppar.

Till såsen: Hacka lök och vitlök fint. Fräs dem ordentligt i smör utan att de tar färg. Tillsätt anchochili bruten i bitar. Slå över kycklingbuljongen och reducera kraftigt till hälften. Smaksätt med honung och whisky, fortsätt att reducera men sjud bara tills alkoholen har kokats bort. Justera smaken med salt och peppar. Avsluta såsen med en sked rumstempererat smör.

Servera kycklingen med rostad potatis, sås och sauterade sockerärtor.

Jan Lööv

Jan Lööv, Chef de cuisine Omni Hotel Dallas USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Jan Löövs tidigare tips

Alla tidigare Kockens Tips

Fler artiklar