Kockens tips med Fredrik Gustafsson – Baka sponge i mikrovågsugnen – Vaniljsponge och Chokladsponge

Kockens tips Karoline Nordefors nordefors.com

Hej hallå alla vänner!

Hoppas det är bra med er. Det är mycket på gång just nu. Dessertmästarna är i fullgång på Kanal 5.  På fredag natt åker jag och Culinary Team West till Luxemburg för att tävla i VM. Jag har startat eget företag. Sweet Taste heter det och jag kommer att jobba med bland annat konsultverksamhet, gästspel, matkurser, föredrag och middagar. Kanonkul att få testa att stå på egna ben.

Jag är kvar på Restaurang Vatten där vi har full fart fortfarande, otroligt inspirerande och utvecklade. Som ni ser har jag många bollar i luften men det är grymt roligt. Jag älskar mitt jobb. Måste passa på att tacka min familj för ert stöd hade inte klarat det utan er, måste även tacka er för era fina ord, de sporrar mig att utvecklas och fortsätta med det jag håller på med.

Jag tänkte bjuda er på ett härligt recept idag, ett recept som många har frågat efter och det är microsponge. Det är något som jag använder mig lite av i mina desserter. Något som är snabbbakat och ger en härlig textur. Första gången jag träffade på det var på en kurs med Daniel Roos.

På bilden ser ni: Lingoncurd, gransponge, chokladsnö och timjanglass.

Kockens tips med Fredrik Gustafsson - Baka sponge i microvågsugnen - Vaniljsponge och Chokladsponge

Vaniljsponge

60 g äggula

75 g socker

90 g äggvita

35 g vetemjöl

1 vaniljstång (smak går bra att ändra)

Blanda alla ingredienser och skrapa i fröna från vaniljstången. Häll upp i siphon och ladda med 2 st kolsyrepatroner. Skaka om och låt vila i ca 10 min. Fyll engångsmuggar i papp till hälften. Kör på full effekt i mikrovågsugnen i 30 sekunder.

Alla har inte siphon hemma men testa om det går utan, det har inte jag men tror att det kan funka.

Chokladsponge

200 g ägg

1/2 äggula

80 g socker

1 1/2 g salt

21 g mjöl

105 g choklad, smält

Blanda ägg, äggula, salt och socker. Tillsätt mjöl och till sist smält choklad. Häll upp i siphon ladda med två patroner och åt vila. Mikra 30 sekunder på full effekt.

Hoppas att ni kommer att njuta av det goda tillbehöret.

Glöm inte bort att höra av er om ni har någon middag, företagsaktivitet, föreläsning, gästspel, inspirationsdag etc som ni önskar att ha min hjälp med. Maila gärna.

Tack för denna gång vi syns och hörs snart igen!

Fredrik Gustafsson Sweet Taste nordefors.com

Fredrik Gustafsson

Mail: sweettastebyfredrik@gmail.com

Instagram: @fredrik_gustafsson

Läs Fredrik Gustafssons tidigare artiklar

Läs alla Kockens tips

 

Fler artiklar