Kockens tips från Pär Stenberg – Hel kyckling i lergryta med citron och örter

Kockens tips Karoline Nordefors nordefors.com

Kyckling är ett sådant protein som kan var hur trist som helst och speciellt kanske en torr filé. Däremot om man tar sig lite extra tid att köpa en hel kyckling och marinerar upp den lite och fyller den med något trevligt så kan den vara otroligt bra. Speciellt i en gammal lergryta!

Receptet har jag anat mig till då jag åt denna underbara kreation för cirka 20 år sedan skapat av min far.
Kyckling i lergyta Kockens tips från Pär Stenberg nordefors.com Karoline Nordefors
HEL KYCKLING I LERGRYTA 4 port
1 hel kyckling
1 citron
1 vitlök
1/5 dl olja
2 morötter
6-8 potatisar
1 purjolök
salt
peppar
lite färska örter
2 dl vitt vin
Börja med att lägga lergrytan i vatten någon timme innan du börjar så den inte spricker i ugnen. Sätt på ugnen på 150 grader.
Riv vitlök, citronzest och hacka örterna, blanda allt i oljan och smörj in kycklingen ordentligt med detta.
Ta citronen och stoppa in den i kycklingen. Salta och peppra ordentligt. Skala morötter, potatis och ansa purjolöken i samma storlek så att allt blir färdigt samtidigt. Släng ner allt i lergrytan och toppa med kycklingen. Häll över vinet och kör i 60 minuter med locket på. Ta av locket och kör 30 minuter till så att du får en härlig yta på både grönsaker och kyckling. Duka upp den mitt på bordet som share food, enkelt och otroligt gott. Servera gärna med en god majonnäs i egen fattning och smak
Lycka till!
Pär Stenberg kökschef Edsbacka Bistro - Karoline Nordefors nordefors.com
Pär Stenberg Kökschef Edsbacka Bistro Sollentuna

Fler artiklar