Kockens tips från Anna Pettersson – Ugnsbakade rabarber med rabarbersorbet, crème brûlée och kardemummabiscotti

Kockens tips Karoline Nordefors nordefors.com

Så äntligen har våren kommit i år igen! Ett säkert vårtecken är de första rabarberna. För att fira min favoritårstid bjöd jag i helgen några goda vänner på en vårinspirerad dessert. Rabarbern bakas i ugn med en kryddig lag och serveras med en fräsch rabarbersorbet, crème brûlée och kardemummabiscotti. Njut av våren vänner!

Kockens tips från Anna Pettersson - UGNSBAKADE RABARBER MED RABARBERSORBET, CRÉME BRULÉE OCH KARDEMUMMABISCOTTI

UGNSBAKADE RABARBER MED RABARBERSORBET, CRÉME BRULÉE OCH KARDEMUMMABISCOTTI 4 personer

Ugnsbakade rabarber:

3 rabarberstjälkar

Lag:

½ dl honung

½ dl socker

2 msk pressad citron

½ dl vatten

2 stjärnanis

½ vaniljstång, frön urskrapade

4 kardemummakärnor

Lägg ner vaniljstång + frön i en kastrull tillsammans med ingredienserna till lagen. Låt lagen sjuda i 5 minuter. Skala rabarbern och skär den i önskad storlek. Lägg ner rabarbern i en ugnsform och häll lagen över. Vänd runt rabarbern i lagen och baka sedan i ugnen i ca 10 minuter tills den är al dente. Låt svalna i rumstemperatur.

Rabarbersorbet:

400 g rabarber

75 g socker

75 g vatten

Pressa rabarbern i en råsaftcentrifug. Koka ihop socker och vatten och tillsätt rabarberjuicen. Låt svalna i kylen och kör sedan i glassmaskin.

Crème Brûlée:

400 g grädde

200 g mjölk

150 g äggula

120 g socker

1 vaniljstång

2 msk råsocker

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg även ner vaniljstången. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Låt gräddblandingen svalna. Vispa ihop ägg och socker och slå sedan gräddblandningen över äggsmeten. Sila av smeten och låt den gärna vila i kylskåp under natten. Fördela smeten i portionsformar och grädda i vattenbad i ugnen på 95 grader i 45-75 minuter. Tiden varierar beroende på formarnas storlek. Skaka lite lätt på formarna för att se om smeten har satt sig. Låt crème brûléen kallna och strö sedan över ett tunt lager råsocker. Skaka av överflödigt socker och bränn ytan med en brännare tills sockret smält och fått en gyllenbrun färg.

Kardemummabiscotti:

2 tsk malen kardemumma

100 g smör, rumstempererat

4 1/2 dl vetemjöl

1 dl socker

1/2 dl råsocker

2 ägg

1 1/2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

100 g grovhackad mandel

Lägg ner alla ingredienser i en mixer och kör snabbt ihop till en deg. Knåda ihop degen och dela den i två delar. Rulla delarna till två rullar och platta ut dom till längder på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter tills längderna är genomgräddade och har fått en gyllenbrun färg. Ta ut dom och sänk värmen till 120 grader. Snitta längderna diagonalt och torka i ugnen i ca 30 minuter tills dom är helt torra.

Anna Pettersson kock

Anna Pettersson kock Hammenhögs Gästgivaregård och Grand Öl & Mat

Mail: petterssonanna@live.se

Se Annas tidigare Kockens tips

Se alla tidigare Kockens tips

Fler artiklar