Knäckebröd med nässlor

Luqaz Ottosson är frilansande kock på Gotland. Örter och primörer börjar där redan grönska i vårsolen. Här bjuder han på ett fantastiskt gott och vackert knäckebröd med nässlor.
Idag tänkte jag dela med mig av två små tips som jag använder mig av när jag bakar knäckebröd. Jag älskar när man får till ett riktigt sprött knäckebröd, och för att lyckas med det så är det viktigt att man har ett bra recept på en deg som klarar av att kavlas ut tunt (se receptförslag nedan). När det kommer till själva kavlingen så är det absolut bästa knepet jag vet att använda sig utav en pastamaskin. En bra pastamaskin behöver inte kosta så mycket och är användbara till mer än att bara göra väldigt god pasta! Mitt andra tips för ett roligare knäckebröd är att tillsätta lite goda färska örter. Våren har gjort en blygsam entré på Gotland, och med det så har även de första primörerna försynt börjat kika upp ur jorden. Idag har jag varit ute och plockat nässlor som jag tänker använda i mitt knäckebröd.
Först bakar jag ut ett tunt lager deg med hjälp av pastamaskinen och fyller det med tvättade nässlor. Sedan bakar jag ut ännu ett lager som jag lägger ovanpå det första, och kör sedan dessa igenom pastamaskinen ytterligare en gång. Det blir en lätt smak av nässlor och de pressade bladen som lyser igenom det tunna knäcket påminner mig om lågstadietiden då man pressade blommor i blomsterpress. Lycka till!

Annons:

Knäckebröd
250 g ekologiskt vetemjöl
125 g ekologiskt rågmjöl
250 g ekologiskt grahamsmjöl
25 g surdeg
10 g honung
20 g salt
4 dl mjölk
Knåda ihop till en deg och låt ligga i kylen minst 1 timme. Kavlas ut tunt med kavel eller pastamaskin och bakas av på 175 grader i ca 10 minuter.

Luqaz Ottosson, Frilansande kock, Gotland

Instagram: @luqazo

Mail: luqazo(@)gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Tidigare artiklar av Luqaz

Läs mer

Fler artiklar