Kaffe, cold brew och cocktails

Kaffe är verkligen en älskad dryck. Vår bartender Samuel Wiktorsson har skapat två ikoniska cocktails med kaffe. Vodka gimlet med smak av kaffe, lime och vodka infuserad med vitpeppar samt Gin & Tonic med kaffe och syrat hallonsocker.

Annons:

Kaffe är en av världens mest älskade drycker och även på krogen är denna gyllene dryck populär och används i diverse drinkar. Kaffedrinkar serveras ofta varma som Irish Coffee. Kalla drinkar med kaffe brukar kunna bli antingen Espresso Martini eller White Russian. Kaffe används, men har till stor grad blivit låst till varianter av dessa ovan nämnda kreationer. Det här är lite synd, eftersom kaffe är en väldigt bred produkt som också går att använda på andra sätt. Jag tänkte tipsa om några av mina egna kreationer med kaffe.

Först vill jag börja med att slå ett slag för min egengjorda colasyrup där kaffe är en av huvudingredienserna. Syrupen passar i en mängd olika cocktails så koka en omgång och ha i kylen.

Jag gjorde i somras ett gästspel hemma i Östersund ihop med Marcus Izzo från det lokala kafferosteriet Big Lake Coffee.

Här kommer ett par recept från den kvällen:

VODKA GIMLET med kaffe- och limecordial

En variant av den klassiska Vodka Gimlet med ett nötigt, fruktigt och lätt bittert inslag från kallbryggt kaffe. Jag gillar de lokala hårdostarna hemma i Jämtland och ville få in det som ett passande snacks till en av drinkarna. Kryddighet från bianco vermouth och vitpeppar bygger bryggan mellan den fräscha, syrliga drinken Gimlet och den salta, umamifyllda osten.

35 ml vodka smaksatt med vitpeppar*

15 ml Bianco vermouth (t ex Martini Bianco)

20 ml kaffe- och limecordial*

1-3 tunna skivor hårdost (till garnityr/snack)

Rör vätskan kall med mycket is och sila i ett kylt cocktailglas. Garnera med några skivor hårdost.

*Vodka smaksatt med vitpeppar

350 ml vodka

1 msk hel vitpeppar

Stöt pepparkornen lätt. Blanda pepparn med vodkan i en förslutningsbar behållare. Låt stå och dra i rumstemperatur i minst 24 h. Sila genom finmaskig sil och till sist genom kaffefilter.

*Kaffe- och limecordial

4 lime, rivet skal

2 dl färskpressad limejuice

2 dl kallbryggt kaffe (cold brew)*

4 dl strösocker

4 tsk citronsyra

Häll samtliga ingredienser i en bunke eller skål och rör om i ca 2-3 min så att kristallerna från sockret och citronsyran löst upp sig helt. Plasta, låt dra i kylen cirka 30 min och sila fint för att bli av med bitarna från limeskalet.

*Kallbryggt kaffe (cold brew)

Cold brew går att köpa färdigt eller så kan man göra det själv hemma i presskanna. Använd cirka 60 g malt kaffe på 1 l kallvatten och ställ in i kylen över natten. Kallbryggt kaffe har en lägre bitterhet gentemot varmbryggt, det upplevs aningen sötare och ofta fruktigare. Det innehåller mer koffein än både bryggkaffe och espresso på grund av den betydligt längre bryggtiden, vilken kan vara bra att tänka på. Testa med lite olika typer av rostning på bönorna. Själv föredrar jag lättare toner i en cold brew.

GIN & TONIC med kallbryggt kaffe

En variant på denna klassiska grogg. Kaffe och tonic är en trevlig kombination som har blivit populär att dricka över is om sommaren. Bittert på bittert. Gin känns som ett naturligt val av sprit att tillsätta och i den här drinken finns också en fruktig ton från ett syrat hallonsocker. För att tillföra ytterligare en dimension finns även en lätt sälta från oliver som snacks och garnityr. Jag använder även lite av spadet från oliverna i drinken.

50 ml gin

20 ml kallbryggt kaffe (cold brew)

20 ml syrat hallonsocker*

5 ml olivspad

ca 70 ml Tonic

1-3 oliver (till garnityr/snack)

Häll all vätska i ett högt glas, rör om försiktigt och lägg i isbit för isbit för att behålla så mycket kolsyra som möjligt. Rör om igen för att kyla drinken. Garnera med några oliver på en sticka/tandpetare

*Syrat hallonsocker

300 g tinade frysta hallon (tina i kylskåp över natten)

1 dl vatten

3 dl vitt strösocker

1 tsk citronsyra

50 ml vinäger (jag använde champagnevinäger, men annan sort går säkerligen bra)

Häll hallonen, vattnet och vinägern i en bunke eller skål. Mixa med stavmixer tills hallonen finfördelats. Sila genom en finmaskig sil ett par gånger och till sist genom silduk. Lägg i socker och citronsyra och rör utan värme tills kristallerna löst sig i vätskan (dessa två tillsätts i efterhand eftersom de gör vätskan betydligt tjockare och svårare att sila).

Samuel Wiktorsson, bartender

Instagram: @samwiktor

Läs mer

Fler artiklar