Julens kryddor i en färgsprakande macaron

Snart är det första advent och då tänker nästan alla på pepparkakor och saffran. Pär Bäckström tycker man kan gå lite längre än så. Tänk dig en macaron fylld med en krämig ganache smaksatt med pepparkakskryddor. Både vackert att se på och som smakar gudomligt.

Annons:

Macaron ca 15-20 st

100 g florsocker
100 g mandelmjöl
37 g äggvita
100 g strösocker
23 g vatten
37 g äggvita
valfri pulverfärg

Ganache

500 g mörk choklad 56%
50 g smör, mjukt
500 g grädde
75 g glykos

Valfri smaksättning t ex pepparkakskryddor

Macaron:

Mixa florsocker och mandelmjöl till ett fint pulver. Blanda pulvret med den ena mängden äggvita väl. Vispa den andra delen äggvita till ett hårt skum. Koka strösocker, vatten och färg till 118 grader. Tillsätt karamellen i den vispade äggvitan i en tunn stråle medan maskinen vispar. (OBS! Viktigt att karamellen hälls i den vispade äggvitan och inte på vispen så den stelnar). Vispa marängen tills den är fingervarm. Vänd ner marängen i mandelsmeten så den blandas ordentligt. Spritsa alla bottnar lika stora på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur tills ytan torkat. Gräddas i ca 14-16 minuter i 140 grader.

Ganache:

Koka upp glykos med grädde och eventuella kryddor. Sila över chokladen och rör slät. Tillsätt smöret och mixa slät med stavmixer. Plasta ytan med plastfilm så inget skinn eller kondens bildas.

Lägg ihop med en god ganache eller smörkräm efter de har svalnat.

Per Bäckström, CEO Modern Pastry Stockholm AB samt chefskonditor på The Winery Hotel

Instagram: @pastrychef

Mail: perbackstrom.mps1@gmail.com

Läs alla tidigare Kockens tips

Läs mer om Per Bäckström

Läs mer

Fler artiklar