Julens alla drinkar från polkagris till knäck

Samuel Wiktorsson har kokat ner hela julens smaker i fyra smakrika cocktails. Vad sägs om Polkagris, Pepparkaka, Knäck och Lussebulle? Cocktails som kräver lite förberedelse och som smakar fantastiskt.

Annons:

Julens alla drinkar från polkagris till knäck

Snart är det jul och i mellandagarna fredag till lördag den 27-28 december kommer jag att gästa Jazzköket i Östersund med lite julinspirerade drinkar. Kom gärna förbi eller gör dem själv hemma. God Jul!

Polkagris 1 cocktail

35 ml vodka

15 ml söt vermouth, t ex Martini Rosso

30 ml vispgrädde

20 ml polkagrislag*

Skaka med is, finsila i ett kylt cocktailglas. Garnera med lite riven vitpeppar.

*Polkagrislag:

300 ml strösocker

300 ml vatten

1 påse/140 g Cloetta polkagrisar

Koka upp vattnet, sänk till medelvärme, tillsätt polkagrisarna och sockret, rör om tills allt löst upp sig. Häll på burk/flaska och förvara i kylskåp. Bör hålla minst 2 månader.

Pepparkaka 1 cocktail

50 ml gin

10 ml färskpressad citronjuice

20 ml pepparkakslag*

Ca 70 ml tonic, t ex Fever Tree

Häll allt i ett högt glas som rymmer ca 30 cl, tillsätt is bit för bit tills det inte ryms mer, rör försiktigt om. Garnera med en tunt skuren skiva hårdost på kanten av glaset.

*Pepparkakslag:

600 ml vatten

6 st kanelstänger, krossade

1 msk kardemummakärnor

1 msk kryddnejlikor

50 g riven färsk ingefära

strösocker

Koka upp vattnet, sänk värmen, tillsätt kryddorna (inte sockret), låt puttra utan lock ca 20 min tills vätskan reducerat till ca hälften, sila genom grövre sil och sen genom kaffefilter eller silduk. Tillsätt lika mycket strösocker kontra mängd vätska och rör tills allt löst sig.

Häll på burk/flaska och förvara i kylskåp. Bör hålla minst 2 månader.

Knäck 1 cocktail

60 ml Cognac

20 ml saltad mandelmjölk*

10 ml karamell*

2 stänk Angostura Bitters

Rör med is, sila över is i ett lågt glas. Garnera med riven mandel.

*Saltad mandelmjölk:

400 g vatten

200 g rostade mandlar med skal

2 tsk havssalt

Mixa mandlar och vatten i matberedare, koka upp och låt puttra under lock 10 min, mixa med stavmixer för att ytterligare finfördela vätskan, sila.

TIPS!

För att få en klarare mandelmjölk går det att klarifiera den. Häll vätskan i en plastform, plasta och ställ in i frysen 12 h, ta ut klumpen och tina i kyl över en sil täckt med silduk, detta tar ca 12 h+ till. Häll på burk/flaska och förvara i kylskåp. Bör hålla ca 2 veckor.

*Karamell:

500 g strösocker

250 g vatten

Häll ned sockret i en stor kastrull (ju större kontaktyta desto snabbare blir det klart) och tillsätt en liten skvätt av vattnet och rör om. Syftet är att enbart fukta sockret för att underlätta karamelliseringen. Sätt på högsta värme och låt koka upp.

Rör inte blandningen med slev eller liknande efter värmen är på, utan skaka kastrullen istället lite fram och tillbaka på plattan om ”omrörning” behövs. Fortsätt på högsta värme tills vätskan mörknat till en brun ton, ca 10-15 min. Stanna kvar vid spisen under hela processen. Gå aldrig ifrån en karamell!

”Släck” sedan karamellen med resten av vattnet och ta av från plattan. Akta den heta ångan! Låt stå kvar på eftervärme ca 20 min för att integrera sockerkristallerna i vätskan. Sila ur eventuella kvarvarande sockerkristaller.

Häll på burk/flaska och förvara i rumstemperatur. Bör hålla väldigt länge!

Lussebulle 1 cocktail

35 ml mörk rom/brynt smör*

15 ml sherry t ex oloroso, amontillado eller liknande

20 ml russinlag/saffran*

ca 80 ml kokande vatten

Häll allt i ett värmetåligt glas, rör om. Garnera med lite riven muskot.

*Mörk rom/brynt smör:

700 ml mörk rom

200 g brynt smör

Bryn smöret i kastrull, låt det gå lite längre och mörkna en aning mer än normalt. Häll över till en skål/liknande, låt svalna lite och häll på rommen. Plasta och ställ in i frysen minst 12 h. Plocka av ”locket” av smör som lagt sig på toppen, sila resten genom kaffefilter eller silduk.

Häll på burk/flaska och förvara i kylskåp. Bör hålla ca 1 månad.

*Russinlag/saffran:

300 g vatten

300 g strösocker

100 g russin

0,5 g saffran

Koka upp vattnet, sänk värmen, tillsätt russin och saffran och låt puttra under lock 10 min. Mixa fint med stavmixer, sila genom grövre sil och sen genom silduk. Tillsätt sockret och rör tills allt löst sig.

Häll på burk/flaska. Bör hålla minst 2 månader.

Samuel Wiktorsson, bartender

INSTAGRAM

@samwiktor

Julens alla drinkar från polkagris till knäck

Läs mer

Fler artiklar