En riktig klassiker – Inkokt strömming – rullströmming

När åt du strömming senast? En riktig gammal klassiker är inkokt rullströmming. Servera med kokt potatis en smaksatt majonnäs med dill eller kanske remouladsås och en härlig sallad. Knäckebröd och en öl är nog inte fel till!

Annons:

Strömming har traditionellt varit beteckningen på sill fångad norr om Kalmar. Enligt WWF så är fisken grönlistad om den är MSC-certifierad, KRAV-certifierad, fångad i Östersjön, nordöstra Atlanten eller nordvästra Atlanten
Sill anses vara som bäst under och efter leken som pågår som intensivast när vattnet är mellan 8 och 12 grader på våren och hösten.

Inkokt strömming - rullströmming

Inkokt strömming – rullströmming

30 små filéer av strömming (ca 600 g)

Lag:

4 dl vatten

3/4 dl ättiksprit (12%)

1 dl socker

2 tsk salt

10 vitpepparkorn

10 kryddpepparkorn

2 lagerblad

några kvistar dill

Skölj strömmingen och låt rinna av. Dra av ryggfenan och rulla ihop med skinnsidan utåt. Lägg rullarna tätt i ett lager i en vid kastrull. Koka ihop en lag av resterande ingredienser. Häll den kokande lagen över strömmingarna så att den precis täcker. För mycket lag gör att rullarna flyter upp. Sätt kastrullen på den heta plattan och sjud i ca 10 minuter. Låt svalna och förvara svalt. Servera kall med nykokt potatis, dillmajonnäs eller remouladsås samt en sallad.

Inkokt strömming - rullströmming

Läs mer

Fler artiklar