Annons:

Inkokt lax med gräslökssås, grön sparris och nypotatis

Tor kan sin husmanskost och här presenterar han klassikern inkokt lax. Perfekt en varm sommardag tillsammans med härliga tillbehör. Går enkelt att förbereda då laxen serveras kall.

Annons:

Inkokt lax är som starkast under påsk och julbordet men passar otroligt bra att äta under varma sommardagar. Traditionellt brukar laxen serveras med dillmajonnäs, pressgurka och kokt potatis. Här är en variant med grön sparris och en gräslöksdressing. Genuin husmanskost i somrig tappning!

Inkokt lax med gräslökssås, grön sparris och nypotatis

1 sida lax

Lag:

1 l vatten

1 dl vitt vin

1 msk salt

2 tsk socker

1 liten skalad och slantad morot

1 liten gul lök, skivade

6 st dillstjälkar

1 krm dillfrö

4 st kryddpeppar

6 st vitpepparkorn

2 st nejlikor

2 st lagerblad

2 msk ättika

0,5 dl vinäger

Låt alla ingredienser sjuda i 10 min. Portionera upp laxen. Lägg laxbitarna i en rymlig form. Häll lagen över laxen när lagen är kokhet. Plasta formen och låt laxen svalna i lagen. Lyft upp laxen ur lagen. Servera den kall med lättkokt grön sparris, gräslökssås och nykokt potatis.

Gräslökssås

2 st ägg

1 msk dijonsenap

1 msk vitvinsvinäger

1 klyfta vitlök

2 matskedar purjolök, endast det vita, finhackat

6 dl neutral olja, tex raps

2 stora knippen gräslök

salt och vitpeppar

Koka äggen i 3 minuter. Kyl ner äggen i kallt vatten. Knäck i äggen i en bunke, skrapa med äggvitan ur skalen med en liten sked. Blanda i senap, purjolök, riven vitlök och vinägern. Rör ner oljan i en tunn stråle, precis som när man gör majonnäs. Smaka av såsen med salt och peppar. Rör sist i gräslöken.

Tor Svärdby, kock på by Pontus

Mail: t.svardby@gmail.com

Instagram: @torsvardby

Annons:

Här finns mer att läsa om