Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Ibericogris och cruceta secreto Iberico
Skriven av Karoline Nordefors

Ibericogris och cruceta secreto Iberico

Gör en djupdykning i köttdisken och kom hem med en ny spännande styckningsdel. Kocken Pär Stenberg berättar om Ibericogrisen och en ljuvligt god bit av grisens bogblad.

Det sägs att hunden är människans bästa vän. Visst det är en bra kompanjon och en kärleksfull varelse men inte lika bra som grisen!

Vi snackar så klart om grisarna gris.

Ibericogrisen.

Cruceta Secreto Iberico är en styckdetalj som på senare är blivit mer och mer populär världen över. Under namnen ”grisens hemlighet” eller ”butchers steak” har den återfunnits på många finkrogar. Vad det handlar om är det platta tvärstycket av bogbladet, och även om den här muskeln finns på alla grisar så blir den extra fin på en Pata Negra-gris. Pata Negra betyder svartfot, men den korrekta benämningen är Ibericogris.

Rasen är mest känd för sin fina skinka, men eftersom allt på grisen inte är skinka har man även börjat stycka ut de mindre musklerna och erbjuda dem obehandlade.

Ibericogris har ett mycket välmarmorerat kött, och då grisen går fritt och äter mycket ekollon får den en mycket hög smak och ett nötsmakande fett.

 

Ibericogris delas in i tre klasser efter grisens diet

– Cebo är en gris som är uppfödd på mestadels spannmål.
– Recebo indikerar att grisen har har fått en blandning av spannmål och ekollon i fodret.
– Bellota, den högsta klassen, innebär att grisen har gått fritt i ekskogar och fått fri tillgång till ekollon.

Dessa detaljer grillas eller steks gärna hårt, hett och snabbt till medium. Själv så marinerar jag den inte utan använder mig av goda tillbehör som såser, salsor eller röror. Grisen i sig är otroligt smakrik och välmarmorerad. Så låt den vanliga grisen beta lite till och prova en av dessa styckesdetaljer.

Det är mer än värt det!

KONTAKT

Instagram: @parrastenberg
Facebook: Pär Stenberg
Företag: Chef Stenberg Mat & Dryck
Tel: 070-291 94 48
Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline

Läs mer