I BAREN med Tom Surma – Stila dig eller byt jobb!

Tom Surma I BAREN nordefors.com

När jag började jobba som bartender efter min praktik 2001 visste jag i stort sett inget om den här branschen.

Tanken på att få jobba med detta till 100% gjorde mig dock taggad att ge mig in i den här världen. Branschen med hårda och förbannade kockar, hårt jobbande servitriser och servitörer och fräcka coola bartenders. Dock är det sistnämnda något jag aldrig riktigt förstått mig på och det är det som denna text kommer handla om.

När jag efter ett tags trevande insåg att det faktiskt var den här branschen jag ville stanna i kändes det lite som jag hittat hem. Då jag innan 2001 inte riktigt visste vad jag skulle göra kändes det som en rätt stor tyngd lossnade. Jag hade hittat ett jobb jag älskade, en bransch att växa i och djupdyka in i. Att ge människor en liten guldkant i vardagen, att för några minuter eller någon timme faktiskt få ta hand om människor som kommer till MITT jobb för att koppla av. Att få ta hand om mina gäster föll sig väldigt naturligt. Jag älskade det och gör det om än mer idag!

På alla dom barer jag jobbat på och haft ansvar för har jag jobbat med att inte ha en så kallad ”coolhetsstämpel” för oss bartenders. Har alltid själv gått efter orden ”utan gäster, inget jobb” och det är ju faktiskt det som allt handlar om. Visst, självklart handlar det om kunskap. Mycket handlar om kunskap men inte allt, långt ifrån. Självklart är det nice att kunna alla sjukt svårhittade klassiker som någon gång serverades ur en silverkopp i mitten av 1800-talet. Emellertid är det bara du och fyra till som vet om den idag, men det är inte allt. Självklart ska man vara stolt över sin grej och det man gör i sin bar, men man är ju faktiskt där för gästernas skull. Bjud på ett leende, det kostar för sjutton ingenting!! Den nya trenden som verkar infinna sig bland en del bartenders är att spela svår, inte le, bestämma vad gästen ska dricka och där man näst intill ska känna sig utvald att som gäst överhuvudtaget få komma in. SLÄPP DET! Helt ärligt, få tillbaka det roliga i att vara bartender. Det kostar absolut ingenting att le samtidigt som du rör din Manhattan.

Vem är jag att säga vad mina gäster ska dricka, jag kan ge förslag så klart men jag skulle aldrig säga att: -Nej det där blandar jag inte tillsammans eller – Nä, du ska dricka det här istället! Det du är sugen på att dricka ska du dricka och så är det med det. För utan gäster, inget jobb.

Kom förbi så bjussar jag på en kram och ett leende!

Tom Surma Barchef Restaurang Familjen Göteborg nordefors.com

Tom Surma Barchef Restaurang Familjen Göteborg

KONTAKT

Twitter: @Tomtomkatt och @Familjen_Rest

Instagram: @TomSurma

Mail: info@restaurangfamiljen.se

Fler artiklar