I BAREN med Tom Surma – Nyårskrönika om baråret 2014 och vad kommer 2015

Tom Surma I BAREN nordefors.com

Så, då var vi där då. 2014 har rullat på likt ett ånglok och är över. 2015 är nu här. Det har varit ett väldigt händelserikt år. Rent restaurangmässigt men även för mig personligen. Jag har glatts åt att nya fantastiska ställen som Shibumi (big up Hampus) och Pigalle (big upp Boman och Soffan) öppnat upp och lyft på hatten åt ställen som fortsätter att leverera. Det lite mer robustare tänket har enligt mig även tagit sig in på finrestaurangen och medans vinpaket fortsätter att regera där så tror jag att 2015 kommer att bjuda på mer helflaskor på borden, mer öl istället för vin och mer drinkar till maten. Jag tror absolut inte att finkrogarnas tid är över, utan tror dock att bredden på restauranger i Sverige kommer göra det mer möjligt för ”mindre fina” restauranger att skina på stjärnhimlen. Tror även att drinkarna kommer ta sig mer i kragen, hosta lite och faktiskt ta mer plats i detta stjärnfyllda vardagsrum, vilket dom borde.

2014 har för mig betytt väldigt mycket. Jag har fått vara med om väldigt många nya fantastiska upplevelser och träffat grymma bartenders som gjort stort stort intryck på mig. Fantastiska gänget på Corner Club i Stockholm (väldigt imponerad av hela gänget men MEGA big up till Kaitlin Wilkes, fasen vad jag blev imponerad av henne) Johan och Oskar visste jag ju redan va sinnes liksom. Sen har jag alltid varit imponerad av folket på Tjoget/Linje 10, alltid väldigt glada varje gång jag kommer dit och det känns som jag fått ett ”tjog” nya vänner där och väldigt fett att grymma bartendern Vilma joinat deras team! Boysen på Little Quarter är och förblir sjukt jävla bra, och det är alltid väldigt roligt att komma dit och verkligen känna sig välkommen.

Men mitt stora hjärta finns ju såklart här i Göteborg, borta bra men hemma bäst.

Vi är många som jag tycker levererar i Göteborg just nu men framförallt så tycker jag att vi stöttar varandra och tar lärdom av varandra på ett grymt sätt! Alltid sjukt nice att komma till ställen som Barabicu, Drinks 20, Pigalle, Stranger x Stranger, Liebling, Spisa och faktiskt till oss själva på Familjen. Väldigt peppad på att se vad som ska hända på Avalon nu när Magnus tar över som barchef.

Också väldigt väldigt peppad på att besöka Emil uppe på Open/Closed, var beredd Emil Åreng, var jäkligt beredd.

Barsverige 2015 tror jag väldigt mycket på! Jag tror mycket kommer hända under kommande året och jag tror att vi kommer att slå oss starkare in på kartan av världens bästa barer. Tror att vi mer och mer går åt ”helheten” i baren, inte bara vilken is och vilka verktyg du använder. Folk ska känna sig omhändertagna från första stund, mysigt, varmt, massa kärlek och gott i glaset. Det är 2015 för mig i min bar på Familjen och från den 7/1 så får jag tillbaka den underbart fantastiska Viktor Peterson och grymma Micke i baren för att göra det extra göttigt!

Från 2014 tar jag med mig ord som kärlek, utmaning, passion, leverans och glädje. Vi går mot nya utmaningar 2015 och det är med raka ryggar och stora leenden vi välkomnar det!

Här kommer några guldkorn från 2014 och spaningar att hålla koll på under 2015:

Mitt bästa drinkminne 2014: Hampus Thunholm Bloody Mary på Shibumi

Roligaste spritsort 2014: Boxer gin och att jag äntligen fick börja sälja Fortaleza tequila.

Kaxigaste servering 2014: Robin från Stranger x Stranger som innan sin presentation i World Class hällde upp en rejäl skvätt Johnnie Walker Blue till alla närvarande. Och Björn Kjellberg som serverade sin Hernö gin drink på en pizza i finalen av Hernö gin cocktail awards.

Grymma bartenders att hålla koll på 2015: Vill slå ett stort slag för Charlotte Halzius som snart börjar som bartender på Zink. Även min grymma kollega Viktor som jag tror kommer kicka ass i World Class burst 2 och leverera galna drinkar till vår drinklista.

Puss på er och god fortsättning på det nya året!

Tom Surma Barchef Restaurang Familjen Göteborg nordefors.com

Tom Surma Barchef Restaurang Familjen Göteborg

Twitter: @Tomtomkatt och @Familjen_Rest

Instagram: @TomSurma

Mail: info(@)restaurangfamiljen.se

Fler artiklar