I BAREN med Tom Surma – Kärlek till barteamet och tre grymma Champagne cocktails – Äpple och gurka, Blodgrape och salt, Hallon och tranbär

Tom Surma I BAREN nordefors.com

Barchef, barmästare, bartender, barback och så vidare. Ett flertalet yrkestitlar ryms bakom bardisken. Har mer eller mindre alltid fått jobba under fria tyglar när det kommer till kreativt skapande bakom baren, dels är det absolut roligast och dels känns det som min kreativa sida tittar fram bäst då. Att ha chefer som stöttar en och tror på en är ju då det optimala. Men detta inlägg handlar faktiskt inte om mina fina chefer utan om det absolut närmsta folket runt mig – mina fantastiska barkollegor! Du kan vara en grymt duktig barchef, ha hur många idéer som helst men enligt mig så står man rätt ensam om man inte involverar hela crewet bakom baren. Kom igen, titlar hit och titlar dit. I slutändan är det väl ändå slutprodukten som presenteras som är den viktiga. Att som barchef enbart involvera sig själv tror jag är rätt farligt. Duktiga bartenders som faktiskt jobbar med dig förlorar ganska snabbt gnistan, sliter minst lika mycket och sällan får den uppmärksamhet dom förtjänar. Gör drinkarna ihop, skapa nya recept ihop, spåna smaker ihop, fråga vad dom har för idéer för i slutändan så står ni alla bakom produkten och serverar den. Tror ett starkt barteam är sjukt jäkla viktigt och då även sammanhållningen. För ensam är fan inte stark bakom baren, dela med dig eller snåla men i slutändan är ni ett team som gör en grym grej IHOP! Så denna veckas inlägg blir en fet big upp till mina bartenders på Familjen. Mega mega kram till min partner in crime, mitt vänstra ben, Viktor Peterson – vilket jäkla geni du är! Mega mega kram till min klippa, mitt bollplank och idéspruta Mikael Eliasson – vilken stjärna du är! Mega mega kram till min lysande, alltid 100%-iga skånska broder Johan Båge – så jäkla bra är du!

Familjen

Tack för jag får jobba ihop med er och att ni vill jobba med mig, utan er hade inget funkat!

Champagne cocktails á la Tom Surma

Tom gurka

Äpple och gurka 

2 cm gurka

2 cl citron

2 cl äpplemust

2 cl vaniljsocker

2 cl gin

Muddla gurkan i en shaker, tillsätt sedan övriga ingredienser. Skaka allt med is och dubbelsila över stor is i ett Old Fashioned glas. Toppa med champagne.

Tom drink 1

Blodgrape och salt

2 cl Aperol

2 cl OP Anderson extra

4 cl blodgrapejuice

1 nypa salt

Skaka allt med is och och toppa med champagne.

Tom drink

Hallon och tranbär

2 cl Chambord

2 cl Tanqueray gin

4 cl citronjuice

2 cl sockerlag

1/2 äggvita

3 dash tranbärsbitter

Torrskaka allt och skaka sedan med is. Dubbelsila upp i cocktail glas. Toppa med Moscato d´Asti .

Tom Surma Barchef Restaurang Familjen Göteborg nordefors.com

Tom Surma Barchef Restaurang Familjen Göteborg

Twitter: @Tomtomkatt och @Familjen_Rest

Instagram: @TomSurma

Mail: info(@)restaurangfamiljen.se

Läs Tom Surmas tidigare artiklar 

Läs alla tidigare artiklar I BAREN

Läs mer

Fler artiklar