I BAREN med Pontus ”Poppe” Berglöf – Egg Nog med cognac, rom och muskot

Pontus "Poppe" Berglöf I BAREN nordefors.com

När jag var liten brukade mamma göra Äggtoddy till julen, och jag älskade det. Det var sött, kladdigt och gott. När jag för några år sedan försökte mig på den så blev jag mycket besviken. En trögflytande, på tok för söt gegga som knappt gick att tvätta ur skägget. Jag fastnade istället för det här receptet på Egg Nog, betydligt lättare och mindre söt än vad jag är uppväxt med. Men ack så god. För att undvika missförstånd: det vi i Sverige kallar Äggtoddy är egentligen mer en Flip än en Egg Nog (och verkligen ingen Hot Toddy) och det är såklart härliga drinkar i sig, men nu ska vi göra en riktig Egg Nog.

Egg Nog är en härlig, julig drink och den här versionen är mycket lätt att slänga ihop. På flaska håller den i kylskåpet i minst en månad och blir bara bättre med tiden (Die Hard-­Noggarna dricker fjolårets, men mina brukar ta slut innan nyår).

En Egg Nog är klart lättast att göra i en blender eller i en köksmaskin med visp, men saknar du det så går det bra med vanlig elvisp.

I Baren - Egg Nog - Pontus Poppe Berglöf nordefors.com Karoline Nordefors

EGG NOG

2 ägg

1 dl socker

1/2 tsk muskotnöt, riven

6 cl cognac (Brandy)

6 cl kryddad rom (Capt Morgans Original Spiced är min favorit, Sailor Jerry’s finns på systemet)

1 1/2 dl mjölk

1 1/2 dl grädde

Knäck äggen i bunken och låt dem vispa någon minut. Tillsätt i lugn och ro sockret, muskoten, spriten, mjölken och grädden, med vispen igång hela tiden så det blandas samman. Det går bra att minska på grädden om man vill ha en lättare Nog, bara öka mängden mjölk.

Häll upp på en ren flaska och låt stå några timmar i kylen så den blir kall och smakerna hinner gifta sig. Närhelst du känner dig sugen på en Egg Nog så tar du fram flaskan, häller upp lagom mängd i ett trevligt glas och river lite muskot ovanpå. Och tänk på Julafton.

I Baren - Pontus "Poppe" Berglöf nordefors.com

Pontus “Poppe” Berglöf  – hemmafixare

Instagram: @Poppmeister

Mail: poppmeistergeneral@gmail.com

Alla Poppes tidigare inlägg

Alla tidigare inlägg I BAREN

Fler artiklar