I BAREN med Pontus ”Poppe” Berglöf – Daiquiri och Jordgubbsdaiquiri

Pontus "Poppe" Berglöf I BAREN nordefors.com

När jag var liten såg jag som alla andra Cocktail med Tom Cruise och min bror lärde mig säga ”A Daiquiri if you will, bartender” med australisk accent. I många år vandrade jag vilsen runt och trodde att en Daiquiri gjordes i en blender och dracks med sugrör som vilken grogg som helst.

Jag fann ljuset under pausen i en anskrämlig julbordsunderhållning då jag beställde en Daiquiri för att lugna nerverna. Det jag fick vände min värld upp och ned och jag förstod plötsligt varför Hemingway drack 16 stycken under en kväll. Sedan den kvällen har jag varit förälskad och Daiquirin blev den första riktiga drinken jag lärde mig blanda själv (Kosken och Schweppes är, ehuru lättdrucket och funktionellt, inte vad jag kallar en drink).

Det har blivit många varianter under min resa: ljus rom, mörk rom, bitters, likörer, jag har till och med bytt ut limen mot citron och apelsin. Fantastiska som många av dessa har varit har jag alltid kommit tillbaka till där jag började. Varför göra saker mer komplicerade än de behöver vara?

Min Daiquiri är precis som jag föreställer mig att den ska vara: härligt söt rom med smak av lime. Och enkel. Likheten med det Hemingway drack är nästan obefintlig, men vi har inte mycket gemensamt i övrigt heller. Genom att använda rik sockerlag (2 delar socker till 1 del vatten) ger man drinken en fylligare och trevligare konsistens.

I Baren - Daiquiri - Pontus "Poppe" Berglöf nordefors.com

DAIQUIRI

2 delar rom (jag använder Havana Clubs 3-åriga, i min mening oslagbar.)

1 del färskpressad limejuice

1 del rik sockerlag

Skaka alla ingredienser med is och sila upp i ett cocktailglas. Smaka, luta dig tillbaka och blunda. Har du gjort rätt ser du den kubanska kusten framför dig och känner både havsbrisen och cigarröken. Nöjdheten du känner är inte bara alkoholen som talar. Det är för att du precis druckit en Daiquiri.  En av världens bästa drinkar.

Men vänta nu, ska det inte vara jordgubbar i en Daiquiri?

Nej. Men en Jordgubbsdaiquiri är gott det med. Såhär gör jag min:

12 del rom (Havana Clubs 3-åriga) (1)

3 del färskpressad limejuice (1/4)

8 del jordgubbssaft (koncentrerad, gör egen eller låt bli) (2/3)

4-5 jordgubbar (per 12 delar) (4-5)

3 del rik sockerlag (1/4)

Muddla jordgubbar, tillsätt och skaka övriga ingredienser med is, servera silad i cocktailglas. (Inom parantes står mått i ounces som jag normalt utgår ifrån).

I Baren - Pontus "Poppe" Berglöf nordefors.com

Pontus ”Poppe” Berglöf hemmafixare

Instagram: @Poppmeister

Mail: poppmeistergeneral@gmail.com

Fler artiklar