I BAREN med Kenneth Swärd – Härjulf Potus med gin, Strega, citron, granskottsmarmelad och Laphroaig

Kennet Swärd I BAREN nordfors.com

Inspirationen till denna kreation har jag hämtat i mina hemtrakter Sveg, Härjedalen och Norrland. Det var i somras när jag var och besökte hembygden och klev in i butiken 64 Kvadrat som erbjuder lite lokala produkter,  som jag hittade en intressant granskottsmarmelad. Kände direkt att denna borde jag använda i en drink för att hedra mitt ursprung. Gran och tall har jag sedan värnplikten uppe på K4 i Arvidsjaur en nära relation till då man under perioder av överlevnadsträning fick livnära sig på dessa välsmakande barr. Vidare erbjöd även butiken, som passande nog ligger vägg i vägg med Systembolaget, lokalt handgjorda cocktailglas/coupetter vilka jag självklart skulle servera denna drink i. När jag inte riktigt visste när och hur jag skulle vidareutveckla denna idé och göra en färdig drink av det jag hade, har jag gått och funderat en tid på den, tills nyligen då den perfekta ingrediensen uppenbarade sig Hernö Gin! En norrländsk supergin från Härnösand som rikligt belönats under senaste året vid diverse spritutmärkelser. Gin, gran, barr och skog kändes som en bra kombination. För att förädla dessa idéer gick jag in till min branschkollega tillika inspiratör Fredrik Lundegård på Mat & Destillat i Lund där vi började laborera med ingredienserna. Vi kände att en smakbärare till behövdes, något lite sötare och örtigt. Fredrik föreslog då, med ett finurligt leende, den gamla och lite bortglömda italienska örtlikören Strega (även kallad Häxan). Den har dessutom en liten personlig koppling till hembygden och på ett lustigt sätt. Mina kära föräldrar ”firade” nämligen nyår med den förföriska likör i Tänndalen någon gång på det glada 70-talet, oklart om det är ursprunget till dess smeknamn Häxan. För att höja drinken ytterligare och stärka relationen till skog, gran och doften av öppen eld, rök och vedträn så toppade vi drinken med ett rökdoftande Laphroaigskum. Drinknamnet Härjulf Potus syftar till Härjedalssagans Härjulf Hornbrytare och latinska namnet för dryck. Så varsågoda Sveg, Härjedalen och Norrländsk natur cocktailifierad!

Härjulf Kenneth red

Härjulf Potus

4 cl Hernö Gin

1 cl Strega

3 cl pressad citron

2 cl sockerlag

2 barskedar Granskottsmarmelad

Skum:

2 cl Laphroaig

äggvita

Skakas med äggvita, sila upp i favoritglaset. Skaka äggvita med 2 cl Laphroaig tills du får fluffigt skum att skikta över drinken. Garnera med vacker rosa ljung och gärna någon grankvist vid sidan.

Enjoy!

Kenneth Swärd Etagegruppen nordefors.com

KONTAKT

Mail: Kswaerd78@yahoo.se

Site: http://etagegruppen.se/

Fler artiklar