Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
I BAREN med Emil Åreng - Memory Lane med cognac, portvin, sötlakritsskum och rökt salt - DinVinguide
Skriven av Karoline Nordefors

I BAREN med Emil Åreng – Memory Lane med cognac, portvin, sötlakritsskum och rökt salt

I baren med Emil Åreng nordefors.com

Jag ville göra en cocktail med smaker från barndomen och unga tonåren. Min pappa drack mest öl, men i källaren så stod det en flaska cognac. Det var en av mina första smakupplevelser i spritväg som jag kommer ihåg idag, det var inte gott men det var den första.

Portvin hade vi också i källaren och det var en betydligt behagligare upplevelse, inte heller den helt fantastisk.

Det jag var mest intresserad av var nog godis och nötter. Pistaschnöten i sig var inte någon större smaksensation tyckte jag men däremot skalet var rent utsagt magi. Den sköna sältan gjorde att jag kunde sitta och suga på skalet tills smaken var borta och jag var tvungen att äta nöten.

Sötlakrits var ett inslag varje helg och är något jag fortfarande kan föräta mig på alla dagar i veckan, inte saltlakrits, det var en ren katastrof. Mycket godis har förändrats rent smakmässigt genom åren. Ahlgrens Bilar smakar inte längre lika gott som förr i tiden och Daim är verkligen inte den höjdare jag kommer ihåg det som, men sötlakritsen smakar likadant nu som den gjorde för 15 år sen. Den jag menar är lakritsen som ser ut som en gatling gun för er som känner till det (red anm lakritsbitar med många hål i).

Lime är något som inte fanns i Bräcke på 90-talet, efterfrågan var nog inte heller så stor. Fick smaka lime till en dessert när jag var yngre i Vilhelmina och den smaken glömmer jag aldrig!

Och är man uppvuxen i Sverige så saltar vi allt. Så även i vår familj och rökte, det gjorde även vi, all fisk som landade på bordet var rökt på något sätt.

En hyllning till min uppväxt.

Som tonåring lyssnade jag på dödsmetall och var en andlig rebell, inte så mycket fysiskt, det var inte min starka sida. När jag blev lite äldre (15) så gled jag in i hip hopens värld, ett väldigt naturligt kliv från Cannibal Corpse och Children of Bodom.

Hela denna cocktail borde avnjutas till en tonerna från Nas – Memory Lane och smakerna är som ovan, fast i cocktailversion då såklart!

Memory Lane Emil Åreng nordefors.com

MEMORY LANE

40 ml cognac

10 ml portvin

20 ml limejuice

30 ml pistagenötssockerlag *

30 ml sötlakritsskum **

2 nypor rökt havssalt

Metod:

Skaka alla ingredienser förutom lakritsskummet med is. Sila upp till ett cocktailglas, helst Coupette (red anm Margarita glas) som är lättare att dricka ur. Använd gräddsifon och tryck ut en lagom mängd sötlakritsskum på toppen av drinken och strö över det rökta havssaltet (finns i bra delikatessbutiker eller välsorterade mataffärer).

** Sötlakritsskum: Koka ett sockerlag, en tjockare variant. 1 del vatten, 2 delar socker. Tillsätt 5 gr sötlakritspulver (enklare varianter finns i vilken matbutik som helst, för bättre varianter, kolla i er lokala delikatessbutik) rör om länge så pulvret löser upp sig. Ställ av och låt temperaturen sjunka till runt 50 grader, i med ett gelatinblad och rör om. Låt det svalna och häll ner blandningen i en gräddsifon. I med 2 patroner och sen är det bara att köra. Detta recept går att göra med en jävla massa smaker, så testa på!

*Pistagenötssockerlag: Rosta pistagenötter i en stekpanna i ungefär 3 minuter med skalet på (det är den smaken vi vill åt) tillsätt 1 liter sockerlag (lika delar vatten och socker) och rör om i ungefär 10 minuter. Låt det svalna och sila det genom en handduk till en flaska så du inte får med dig något av nöten, det ska bli en klar beige vätska.

Orkar du inte göra allt detta själv så finns den på Rex cocktaillista fram till januari.

Enjoy!

Emil Åreng REX Bar och Grill Umeå nordefors.com

EMIL ÅRENG Bar Manager Rex Bar & Grill Umeå

Instagram: @emilseth

Karoline Nordefors

Karoline Nordefors

Prisvinnande kock, föreläsare och skribent med inriktning på barvärlden och matbranschen för dinvinguide.se. <br /> <br /> Instagram: @nordefors och @seniormat

Läs mer om Karoline