I BAREN med Emil Åreng – Kapitel 1. Kapten John Buffalo – Sniper and Crow med bourbon, gul Chartreuse och kråkbärssirap

I baren med Emil Åreng nordefors.com

I mina senaste inlägg har jag lagt upp historier som till viss del har varit sanna, såklart har vissa delar blivit lätt kryddade. Denna story kommer gå i flera delar och kommer senare troligtvis bli uppköpt av Hollywood, jag kommer bli miljardär men kommer fortfarande skriva här. Och den här historien finns det ingen som helst sanningsenlighet i.

KAPITEL 1 – KAPTEN JOHN BUFFALO

6 Juni 1944 var det D-day även för kapten John Buffalo, en alkoholiserad amerikan med en förkärlek till sprit i allmänhet och det goda livet. Arvtagare till en alldeles för stor summa pengar och en legend inom partykretsar runt hela USA. Idag skulle han nog klassas som en riktig douchebag.

Full som en alika landstiger han i Normandie och lyckas på något sätt klara sig undan med livet i behåll. Han leder sina trupper in i en skog och hans mannar tror att han hittat rätt, efter ett tag stannar alla upp, förutom John. Han fortsätter, han dricker med jämna mellanrum rätt stora klunkar ur sin plunta och två timmar senare inser John att han är helt ensam. Detta rör honom verkligen inte i ryggen, han kan klara sig själv och fortsätter i dagar utan varken mål eller kompass. Skogen har varit snårig och till slut kommer han fram till en dal, inte en människa i sikte men väl ett kloster.

Klostret är oerhört stort och pompöst, till och med John blir imponerad. Han går in och ser till sin förvåning ett hundratal lådor utan text, han bryter upp en låda med sin alldeles för stora kniv. Lyckan som lyser i John’s ögon när han ser ett gäng gula flaskor ligga i rad är svår att beskriva i text.

Han korkar upp och häller i sig en flaska rätt fort, den örtiga smaken är allt annat än bourbon, men det får verkligen duga och styrkan är det inget fel på. Två-tre flaskor senare börjar John bli rätt pösig, men precis när hans ögonlock ska slå igen så hör han något.

– Hallå, Hallå, HALLÅ…

John ser ingen, han hör bara.

– Jag är här uppe, hallå.

Till sin förvåning ser han en kråka sitta i ett träd, han vaknar till liv och inser att det är kråkan som pratar med honom. Nu tycker även John att det har blivit en klunk för mycket. Kråkan säger till John att tyskarna är på väg mot klostret och han vet vart Johns trupper är. Han låter sig övertalas av den vältaliga kråkan och tar med sig ett x antal flaskor i sin ryggsäck.

Efter några dagars gång och väldigt mycket snack mellan kråkan och John (det är ju inte så ofta man får diskutera allt möjligt med en kråka så John har verkligen utnyttjat tiden).

Men nu blir John tyst, lite längre fram ser han en bondgård. Huset är söndersprängt och det enda som är kvar är en skorsten som bombröken fortfarande stiger ur, men hönshuset bredvid verkar ha klarat sig.

– Varför blir du tyst John, vad är det som händer? undrar kråkan.

– Ja, men va fan, hönsen där borta lägger ju citroner.

Kråkan blir högst förbryllad och inser att John druckit alldeles för mycket.

– John lägg dig under trädet där borta så vakar jag över dig från skorstenen, så fortsätter vi resan imorgon.

John lägger sig ner för att vila och Kråkan kan andas ut, ett tag.

Emil Åreng I BAREN Sniper and Crow med bourbon, gul Chartreuse och kråkbärssirap nordefors.com Karoline Nordefors

SNIPER AND CROW

50 ml Bourbon – Johns favoritsprit alla kategorier

10 ml gul Chartreuse – Det han hittade i klostret

20 ml kråkbärssirap – Kråkans favoritbär

30 ml citronjuice

20 ml äggvita – För de konstiga synerna av Citronägg han såg hönsen lägga

Metod: Torrskaka alla ingredienser, tillsätt is, sila upp till cocktailglas av någon sort.

Spraya sedan över Mezcal – Kråkans utkikstorn vilket i detta fall var en rykande skorsten (”Sprayburkar” finns att köpa på Åhléns eller liknande).

TIPS!

Kolla in http://www.tequilaspirit.se/se/ för att hitta en Mezcal som passar och lär er mer om denna magiska dryck. Det finns en uppsjö av bra grejer där.

Kråkbärssirap finns att köpa på samiskaapoteket.se

Och om ni inte orkar göra denna cocktail så är det bara att glida in på Rex och testa, självklart får du hela historien återberättad!

Emil Åreng REX Bar och Grill Umeå nordefors.com

EMIL ÅRENG Bar Manager Rex Bar & Grill Umeå

Instagram: @emilseth

Alla Emils tidigare inlägg

Alla tidigare I BAREN

Fler artiklar