I BAREN med Emil Åreng – En guide till Norrland – Restauranger och godsaker du inte får missa!

I baren med Emil Åreng nordefors.com

Svenskar är ett resande folk, vi reser över hela världen och gärna till varmare klimat med all-inclusive. Jag är inte en av dem människorna. Nu ska jag inte ljuga och säga att jag inte varit på all-inclusive, det har jag, men det var inte en grej jag gör om. Jag förstår familjer och människor som gör det, men inte år ut och år in.

Så därför tänker jag delge en annan resa istället. Skit i Mallis, Turkiet och Thailand i år. Även ni som åker till New York, Paris, London och Tokyo för att uppleva något annorlunda och få inspiration. Här är ett tips.

Åk till Norrland istället.

Detta är min personliga åsikt och även några vänners, har inte varit på varenda ställe jag skriver ner men deras åsikt väger tungt i mina öron och förhoppningsvis ger detta ett sug till att besöka Norrland. Mitt Norrland.

Ta första bästa flyg och bege er till den stad där jag gick i gymnasiet och spenderade mina ungdomsår, Östersund. Förutom att det är Sveriges vackraste stad (från Frösön sett) så finns det verkligen några restauranger ni måste besöka.

Jazzköket är det ställe som varenda foodie och älskare av livet ska besöka. Fia, Stoffe med flera har gjort detta till det mysigaste stället att hänga på i hela Norrland. Servicen är så hjärtlig att man vill ta med sig sovsäck och bo där några veckor, maten är felfri, nyskapande, ekologisk och från grunden. Se även till att testa några av de lokala ölsorterna, finns över 9 bryggerier i Jämtland nu och alla är bra på sitt sätt. För några år sedan var man tvungen att åka till Brunflo för att äta japansk mat värd namnet. Efter en brand så finns nu Take Mikado i norra delen av Östersund. Älskar du japansk mat och stenhård service är det dit du ska gå. Har du väl bokat bord så ser du fanimej till att komma dit, spelar ingen roll hur sjuk du är.

Sen tar ni tåget mot Sundsvall, och lyssna på det här, hoppa av i min hemby Bräcke. Ni hörde rätt, Bräcke! Gå raka vägen till Glassbaren och testa deras hemmagjorda glass. Jag kan inte säga hur jävla coolt jag tycker det är att de startat upp en glassbar i Bräcke. Varenda människa som reser förbi Bräcke nu på vägen till Östersund/Åre uppmanar jag att stanna och testa det!

Förhoppningsvis så är SJ sena, på grund av vad som helst, så hinner ni köpa glassen och sen hoppa på tåget igen och resan till Sundsvall. Och eftersom jag är från Jämtland så har jag inte mycket positivt att säga om Medelpad men det finns vissa ställen ni måste besöka när ni väl är där.

Det finns ett ställe som heter Udda Tapasbar som ni måste besöka (besöka på sundsvallsdilalekt låter likadant som besöka, fast med fjorton ö:n). Min gode vän Andre Berglund som är en ofantligt duktig bartender startade upp detta ställe och är precis som det låter. Lite udda tapas i mängder och vällagade cocktails. Tro mig, det finns inte skitmånga ställen i Sundsvall som är duktiga på varken tapas eller cocktails, men Andre och gänget har lyckats. Testa även Torget, sägs vara riktigt bra och har tagit lite inspiration från Rex i Umeå och klassiska franska brasserier, vilket bådar jävligt gott.

Sen är det dags att hoppa på Botniabanan igen och är ni fortfarande hungrig så finns ju Biteline fortfarande kvar på Centralstationen.

Nästa stopp är Härnösand, inte för matens skull men för att här finns ett av världens bästa Gin Destillerier. Se verkligen till att besöka Jon på Hernö Gin och smaka något helt magiskt. Har ni inte tid med detta ser ni till att beställa direkt från Systemet, ni kommer bli helt hänförda att det går att göra något så vackert i Härnösand.

Nästa stopp blir Linnea & Peter i Örnsköldsvik. Fantastisk service varvas med lika bra mat. Vem trodde att Heart of Hockey kunde leverera en sådan här fantastisk upplevelse!

Umeå

Nu är vi framme i Umeå där jag spenderat mer eller mindre hela mitt vuxna liv. Umeå växer så det knakar och här finns det verkligen gott om ljusglimtar! Ta en eller två dagar här så ni hinner med att besöka alla ställen. Börja varje dag på Costas och drick världens bästa kaffe, ni kommer vara tvungna att köpa med er något från deras rosteri.

Finns många bra restauranger i Umeå, men här är topparna.

Gotthards Krog för vällagad mat från världens hörn tillsammans med tunga klassiska cocktails från baren.

Köksbaren som har tagit kött till sitt hjärta och gjort det jävligt bra.

Socialize går man till om man vill testa trevliga lokala smaker som man inte testat förut!

Tapas – Sveriges bästa hamburgare (inget skämt) görs här på måndagar, se till att komma i tid och testa någon rolig bärs till.

Sen har vi ju Rex, där jag huserat i flera år nu. Hit kommer man för att få sjukt bra service, alltid vällagad mat och cocktails gjorda av ren och skär kärlek till vad yrket bartender handlar om. Och för er som är öl-nördar och hänger på pubar runt om i Sverige, glid in här, det finns så mycket roligt att testa och ni kommer inte bli besvikna.

Glöm inte att gå förbi Duå för att få den bästa serviceupplevelsen du kan få i modern tid, där kommer det hända mycket i höst, mer info kommer om det.

Vi lämnar Umeå för denna gång och beger oss uppöver.

I Piteå stannar man för att besöka Böle Garveri. Vill ni se ut som ett riktigt geni i köket/baren så ser ni till att köpa ett förkläde härifrån, allt annat är en parodi!

Luleå, Sven Björklunds hemstad och en stad likt Umeå som växer så det knakar. Två ställen ni inte får missa enligt utsago, har ej hunnit besöka Luleå än, men det kommer!

CG (ej att förväxla med Centrum Grillen i Bräcke) är ett ställe som enligt rykte serverar sjukt bra mat och håller hög nivå rakt igenom.

Hemmagastronomi är ett genialt koncept som ni måste följa på instagram, har inte hört något negativt om detta ställe utan bara ren och skär beundran från alla jag talat med!

Ännu längre uppöver har ni Brittas Pensionat och Tree Hotel, troligtvis det coolaste som hänt sen Ishotellet i Jukkasjärvi, som såklart även det blir ert nästa resmål. Och då är ni nästan så långt upp som man kan komma, då har ni hela Lappland att utforska och sen ner mot Fjällvärlden.

Sveriges vackraste platser finns just i Lappland, det är glest med restauranger, men Borgagården i Borgafjäll är kända för sin mat och den helt bisarra vinkällaren som troligtvis är Sveriges största samling (kan ha fel, men det är en jävla stor samling iaf.)

Njut av att andas i den renaste luften i hela världen och här inser ni att resan till några av de stora städerna runt om i världens alla hörn inte har en jävla chans mot Norrland, mitt Norrland!

Fjällvärlden har jag lite koll på och förhoppningsvis kommer min vapendragare Hampus Thunholm att fylla i luckorna nästa gång han skriver för dinvinguide.se.

Tipsa mig gärna om dina toppar och favoritställen: emilareng@hotmail.com

Bartender Emil Åreng Rex Bar och Grill Umeå

EMIL ÅRENG Bar Manager Rex Bar & Grill Umeå

Instagram: @emilseth

Alla Emils tidigare inlägg

Alla tidigare I BAREN

Fler artiklar