I BAREN med Andreas Nilsson – Mat- och dryckesguide i Köpenhamn, Danmark

I BAREN med Andreas Nilssson nordefors.com Karoline Nordefors

Sommar i det avslappnande grannlandet.

Äntligen så skiner solen över Köpenhamn. Huvudstaden ändras från natt till dag då det sker. Människorna öppnar upp sig för omvärlden och agerar mindre “nordiska” och kalla. Jag tror vi alla förstår vad jag menar,  man märker den ökande livsglädjen som solen bär med sig. Sommaren är fantastisk i Köpenhamn, som turist eller medborgare.

Precis som många andra växande storstäder så är det svårt att beskriva eller sammanfatta den här staden på måfå. Här får ni i alla fall läsa om några av mina smultronställen och rekommendationer i högsäsongen.

Cocktails

Det som gör den danska cocktail scenen så perfekt är faktumet att majoriteten av cocktailbarerna ägs och drivs av bartendrarna själva. Danmarks alkohollagar och skatter gör det lättare för entusiaster att öppna eget utan miljonbelopp i stöd. Men vad har det med min guide att göra?

Jo, det finns också negativa sidor då öppningsmöjligheterna flödar. Många av dagens heta cocktailbarer ligger antingen på fel sida av solen eller gömda i mörka källarlokaler. Det beror givetvis på att hyran på dessa lokaler är som billigast. Sommaren i Köpenhamn för cocktailscenen är svår då folk strävar efter alla möjliga chanser till solljus. Få av oss krögare saknar möjligheten för uteservering och därför väljer många att skära ner på personal, öppningsdagar och tider på grund av minskad inkomst. Men det finns ännu hopp kära cocktailaficionados, jag vill helst rekommendera att prova fånga de få sittplatser i solen som nedanstående barer erbjuder.

Salon 39, Vodroffsvej 39, Frederiksberg

Strøm Bar, Niels Hemmingsensgade 32, Kbh K

The Barking Dog, Sankt Hans Gade 19, Kbh N

Candeur, Ny Adelgade 4, Kbh K

The Barking Dog

Tycker du om druvor?

Också kallat sommarens bränsle. Vinbarer finns det många av i mitt kära pølseland. Den extrema hypen av finöl som regerat den sista tiden har gjort  att man äntligen får sittplatser på dom mysiga danska vinhaken. En tradition jag startat med nyligen är att hålla dagens möten över ett glas cava istället för en kopp kaffe, det kan betalas sig efter att Cava Baren öppnade. Ett stort glas torr eller söt Cava av god kvalitet kostar 45kr, det är inte långt ifrån vad en slät kopp kaffe kostar idag. Jättetrevligt!

Cava Baren i Torvehallerne

Ett annat prisvärt och nytänkande ställe heter Vinhanen och ligger i början av Nørrebro. Denna lilla oas importerar själva in vin från världens länder direkt ifrån vinhusen och cooperativen, i stora kvantiteter. Vinet serveras direkt från tankar eller tunnor ner i glaset. Det finns också möjligheten att fylla sin egna flaskor och ta med hem. Supergott vin och god atmosfär.

Vinhanen, Baggesensgade 13, Nørrebro

Vin Hanen

Är du en Hipster?

Behöver jag nämna Mikkeller? Jag fokuserar hellre på ett nyöppnat ölhak vid namnet Mikropolis. Baren öppnades av en multi talented person, Morten Bruun. Han är en av Danmarks främsta bardesigners, möbelsnickare, musiker, cocktailbartender och ölentusiast. Han skapade Mikropolis med hjälp av både Mikkeller och To Øl, ett imponerande ställe.

Mikropolis, Vendersgade 22, Kbh K

Mikropolis

En annan diamant i centrala Köpenhamn är Charlies Bar, den dansk/engelska puben är en av de få pubar utanför England som har fått den så kallade Michelinpriset inom öl, ”Cask Marque”. En mörk inrökt pub av bästa klass.

Charlies Bar, Pilestræde 33, Kbh K

Mat för själen

Copenhagen Street Food är det hetaste just nu. Det ligger i närheten av Noma på Papirøen i en stor industrilokal. Konceptet går ut på att servera den bästa möjliga gatumaten för en liten krona. Det är ett så kallat hipsterställe där nya smaker och tallrikar kastas ut till modiga gäster. Ett av de mer populära köken därinne är en liten tacojoint som ska smaka gudomligt. Alla är välkomna att hyra ett stånd och servera från hjärtat. Håll ett öga på öppningstiderna på hemsidan.

Copenhagen Street Food, Papirøen, Christianshavn

Copenhagen Street Food

Någonting vi saknar i Köpenhamn är ett ordentligt frukostställe, det ligger nämligen inte i kulturen. The Union Kitchen som öppnade för ett par månader sen har kickstartat vad jag hoppas blir en trend. The Union Kitchen öppnar tidigt på morgonen och riktar sig mot bartenders tomma magar efter ett långt nattskift. Även dyngraka festprissar är välkommna, om dom kan uppföra sig någorlunda ordentligt. En av deras specialiteter är ”Bartenders Hangover Burger” som serveras med en shot Fernet Branca, en så kallad återställare. På helgerna är det festligt och om vardagarna kommer kostymerna förbi. Det förtjänar ett besök.

The Union Kitchen, Store Strandstræde 21, Kbh K

Varmt välkommen till grannlandet Danmark!

I BAREN - Intervju med Andreas Nilsson bartender/ägare STRØM Bar, Köpenhamn, Danmark nordefors.com Karoline Nordefors

Andreas Nilsson, bartender/ägare STRØM Bar, Köpenhamn, Danmark

Email: andynilsson@gmail.com

Instagram: @andreasjn @strombar

Site: strombar.dk

Läs alla tidigare inlägg I BAREN

Läs Andreas Nilssons tidigare inlägg

Fler artiklar