Hösten kommer med rönnbär och betor!

Tom Surma är bartendern som älskar naturen. Här ger han tips om rönnbär och betor som blir till goda tillbehör och en härlig rödbetssockerlag.

Annons:

Rönnbär

Sommaren försvann lika snabbt som den kom kändes det som. Vips så kommer jordgubbarna och vips så är de borta igen. Nu byter vi till blåbär och plommon och det är med spänning och förväntan som jag blickar mot hösten. Var senast idag ute och plockade rönnbär som jag gillar skarpt. Den här gången kommer jag lägga in, göra marmelad och även göra lag på dem. Ett tips  är att lägga in rönnbären i frysen något dygn, då lockas sötman fram i bären. Eller vänta med att plocka dem tills efter första frosten.

Saltade rönnbär 

Lägg rönnbären i ett tunt lager på en plåt. Strö över grovt havssalt så att de täcks och rör om lite. Låt sedan stå i rumstemperatur i ett par dagar. Lägg bären i en burk och förvara dem i kylskåpet.

Torkade rönnbär

Rönnbär torkas enkelt utbredda på ett nät, på tidningspapper eller uppträdda på ett snöre. Använd i müsli, bröd och gröt.

Betor

En annan grej jag gillar sjukt mycket är betor. Rödbetor är favorit men även gulbetor. Gjorde en fantastiskt god grej för några år sedan som jag tänkte tipsa om.

Rödbetssocker

4-5 större rödbetor

1 liter sockerlag (60% strösocker/40% vatten)

Hacka ner rödbetor i små bitar (ca 1×1 cm) och koka upp med strösocker och vatten. Låt rödbetsbitarna sjuda så de blir sega och nästa som kola i konsistensen. Sila av lagen och du har ett gott rödbetssocker. Spara rödbetsbitarna och servera som ett tillbehör. Bränn ev av dem med en brännare för att få lite yta, servera dem med några blad harsyra eller oxalis eller kanske lite flingsalt.

Gin Sour

40 ml gin
20 ml citronjuice
20 ml sockerlag t ex rödbetssocker
10 ml äggvita

Häll gin, citronjuice, sockerlag och äggvita i en shaker. Skaka utan is. Tillsätt is och skaka hårt. Sila i ett glas med stor isbit.

Ha det bäst!

Tom Surma, Barchef Restaurang Familjen, Göteborg

Twitter: @Tomtomkatt och @Familjen_Rest

Instagram: @TomSurma

Mail: info(@)restaurangfamiljen.se

Läs alla tidigare artiklar 

Läs mer

Fler artiklar