Honeyed griddled cornmeal mush with ham, banana and butter

Detta är en gammal maträtt från amerikanska södern. Vi har ju mycket majs här sedan långt tillbaka i tiden. Ett mush är egentligen en grōt av något slag men med ett lite mer udda namn, roligare namn. Stekt gyllenbrun majsgröt med skinka, banan och honung.

Honeyed griddled cornmeal mush with ham, banana and butter

Honeyed Griddled cornmeal mush with ham banana and butter

450 g majsmjöl (Cornmeal är majsmjöl som är finkornigare än polenta, konsistensen blir lite mjukare än polentan.

230 ml vatten

115 g smör

170 g honung

1 banan, skuren i fyra bitar på längden

150 g rökt tunnskuren skinka (ca 75 g per person)

Koka vatten med smör. Vispa i majsmjölet. Sjud tills det tjocknat ca 2-3 minuter. Tillsätt honungen och häll i en passande form, ca 2-3 cm hög. Låt svalna och lägg i kylen över natten. Nästa dag vänd ut smeten på en skärbräda och skär i lämpliga bitar. Stek i smör men vänd dem inte fören de fått en fin gyllenbrun skorpa på den. Stek skinka och halverad banan i samma stekpanna. Lägg på tallrik med skinka och banan ringla över lite honung och servera med en klick rumstempererat smör.

Jan Lööv, Sous Chef på Omni Hotels i Frisco, Texas, USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Alla tidigare Kockens Tips

Honeyed griddled cornmeal mush with ham, banana and butter

Annons:

Jan Lööv kommer att gästblogga om livet som kock i USA och bjuda på recept. Här får ni lära känna honom och hur han arbetar idag på Omni Hotel i Dallas USA.

Namn: Jan Lööv

Arbetsplats: Omni Hotel Dallas, Souschef

Ålder: 40

Tidigare arbetsplatser:

Steigenberger Frankfurter Hof, Tyskland

James Cook Centra Wellington, Nya Zeeland

Parkroyal Plaza Sydney, Australien

Sheraton On The Park Sydney, Australien

Westin Copley Place Boston, USA

Westin City Center Dallas, USA

Omni Hotel ,Dallas , USA

Vem är du?

Östgöte född och uppväxt i Linköping och väldigt nyfiken på allt.

Varför utbildade du dig till kock?

Lät som ett väldigt kul jobb och det är det också!

Hur kommer det sig att du arbetar i USA?

Jag gick på Ljungstedska skolan och gick Troisiemme Anne-utbildningen som den hette då. Min lärare var då Johann Weber, det var han som lade grunden för mig så att jag kunde jobba utomlands. Han ringde mig en dag och frågade om jag ville jobba i Tyskland, jag sa ja och så blev det. Jag flyttade dit med tanken att jag bara skulle stanna ett år, men det blev inte så, det blev lite mer. Jag har lärt mig att i hotell- och restaurangbranschen är kontakter av stor betydelse. Tack vare att jag träffat så många olika trevliga, roliga kockar och köksmästare så har jag jobbat lite här och där. Har nu jobbat utomlands sen 1992, lite mer än ett år kan man väl säga. Att jobba utomlands är det bästa som har hänt mig, vilket äventyr!

Kan du berätta om ditt arbete idag?

Just nu så jobbar jag som souschef på Omni Hotel i Dallas. Stortrivs med mitt jobb på flera nivåer, att kunna laga min mat med min stil och samtidigt inspirera nästa generations kockar är en riktig kick.

Var kommer inspirationen från?

Att gå ut och äta på andra restauranger, snacka med andra kockar och läsa kokböcker.

Vilka råvaror är favoriter just nu?

Alla färska grönsaker vi får från våra lokala odlare! Vi har 10 andelar vardera hos två odlare och det de odlar får vi levererat ett par gånger i veckan. Superfärskt är svårt att inte bli inspirerad av!

Vilka smaker utmärker din mat?

Att få den naturliga smaken att smaka mer är en del av utmaningen. Ju enklare desto bättre, aldrig mer än tre eller fyra olika ingredienser eller kryddor behövs inte!

Vilket är ditt bästa mat minne?

En sjurätters middag på Grammercy Tavern i New York med efterföljande brunch på restaurang Balthazar. God mat och goda vänner, kan det bli bättre?

Vilken är din senaste upptäckt inom matlagning?

Att solmogna ”heirloom”tomater med lite havssalt, rökt salt eller dillsalt är alldeles fantastiskt!

Om du bara fick äta en maträtt i resten av ditt liv, vilken skulle det vara?

Morsans ugnspannkaka med lingonsylt eller min hustrus migas (äggröra med tortillachips, salsa och ost).

Vem har inspirerat dig i din matlagning?

Alla mina köksmästare som jag har jobbat med tidigare.

Varför väljer du att gästblogga här hos mig Jan?

Jag hoppas att mina inlägg kommer att inspirera fler kockar att resa och jobba utomlands och upptäcka spännande mat och kultur. Jag ser också fram emot att få dela med mig av mina recept som jag har samlat på mig genom åren.

Din bästa middagslösning om maten måste stå på bordet inom 20 minuter?

Grillad kyckling, tortilla chips, röd salsa, guacamole, mexikanskt ris, refried beans och mjuka vetetortillas.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

Kallrökt skinka, salami, smör, bröd och kaffe förstås!

Vad har du för planer framöver?

Att fortsätta utveckla restaurangen där jag jobbar och skapa en identitet för restaurangen genom god enkel mat med högklassiga ingredienser.

Vad drömmer du om,har du några visioner för framtiden?

Att aldrig sluta lära mig om mat och nya ingredienser!

Honeyed griddled cornmeal mush with ham, banana and butter

Läs mer

Fler artiklar