Hemgjord pizza på pizzasten

Efter som det är grillförbud fortfarande i många delar av landet så tipsar jag här om hemgjord pizza. Passa på att rensa kylen, ge resterna ett nytt liv och använd tomater som nu hänger i klasar.

Annons:

Pizza

Pizzadeg

50 g jäst

3 dl ljummet vatten

2 tsk strösocker

1 tsk flingsalt

2 msk olivolja

3 1/2 dl Finax (Manitoba cream) mjöl

3 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk. Strö över lite vetemjöl och jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem tunt på mjölat bakbord.

Tomatsås

2 klyftor vitlök

5 plommontomater

1 gul lök

1 skvätt bra olivolja

1 msk honung

1 tsk vitvinsvinäger

salt

svartpeppar

1 knippe färsk basilika

vatten efter konsistens

Hacka ner vitlök, lök och tomater. Svetta dessa i en kastrull tills de får lite färg. Häll i honungen och fräs lite till. Tillsätt vatten, vinägern, salt och peppar.

Jag personligen kokar brallorna ur den här såsen. Vilket kanske är två timmar bara att tillsätta vatten om den börjar koka torrt. Smaka av med kryddorna så du är nöjd.

Topping

Jag älskar ost så jag tog helt enkelt fyra bra ostar jag hade liggandes och blev väldigt nöjd. Det är ju lite upp till var och en vad man gillar eller har hemma i kylen

Tips!

Använd pizzasten och låt den bli så het det bara går. Annars går det bra att värma en plåt. Pizzorna tar ungefär 10 minuter på full värme beroende på hur tjock deg du valt att göra.

Pär Stenberg

Instagram: @parrastenberg
Facebook: Pär Stenberg
Företag: Chef Stenberg Mat & Dryck
Tel: 070-291 94 48

Läs mer

Fler artiklar från Karoline Nordefors