Helstekt blomkål med curry

Blomkål, denna fantastiska råvara som kan användas på så otroligt många sätt och är i säsong från juni ända till oktober. Här tipsar jag om helstekt blomkål smaksatt med curry. Gör ett kryddsmör med dina favoritkryddor, örter eller citrusfrukter. Toppa gärna med knapriga frön, nötter, ost eller annat du kan hitta i kyl eller skåp. Allt blir gott!

Annons:

Hel bakad blomkål med curry 4 port

2 blomkålshuvuden

150 g smör, rumstempererat

2 vitlöksklyftor, pressade

2 tsk curry

0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 200 grader. Ansa blomkålen och ställ dem i en ugnsform. Blanda smör, vitlök, curry och salt. Bred smöret över blomkålshuvudena. Baka i ugnen i 50 minuter tills blomkålen fått fin färg och är genombakad. Ta ut några gånger och ös eller pensla blomkålen med smöret som smält i botten.

Tips!

Rosta och hacka frön eller nötter och vänd dem i det smälta smöret på botten. Toppa blomkålen med den smakrika blandningen. Servera blomkålen med en härlig sallad som gärna får innehålla baljväxter eller andra tillbehör.

Sås med mango chutney

2 dl crème fraîche

1 tsk curry

1 dl mango chutney*

Rör ihop alla ingredienser.

*Mango Chutney

1 gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

2 msk riven färsk ingefära

2 msk olja

250 g fryst mango

2 dl socker

2 msk vitvinsvinäger

½ tsk senapsfrön

½ tsk chiliflakes

Fräs lök, vitlök och ingefära i olja i en kastrull. Tillsätt mango, socker, vinäger, senapsfrön och chiliflakes. Koka på svag värme utan lock 30-35 min. Häll upp chutneyn i en väl rengjord burk. Förvara kallt.

Läs mer

Fler artiklar från Karoline Nordefors