Hårda och blöta paket till hemmabartendern

Niklas Falkman är hemmabartendern och barflugan med svaren på vad man köper i julklapp till både nybörjaren, entusiasten och instagrammixologen. Börja i det lilla och nödvändiga. Om den nyfunna kärleken håller i sig kommer det snart att utveckla sig till det stora och onödiga.

Annons:

Hårda och blöta paket till hemmabartendern

Nybörjaren

Nybörjaren har ganska nyligen druckit sin första Old Fashioned och sett ljuset. Där bakom ölkranarna finns det en helt oupptäckt kontinent av flaskor, smaker, recept – och prylar! – att utforska. Börja i det lilla och nödvändiga. Om den nyfunna kärleken håller i sig kommer det snart att utveckla sig till det stora och onödiga.

Shakerpaket

Shake, Strain & Jig-setet från Cask & Company är ett bra och prisvärt startpaket med proffsprylar – metallshaker, graderat mätglas och cocktailsil.

Köp till en barsked för de klassiska, rörda drinkarna – de ska egentligen blandas i ett rörglas, men shakern duger bra att röra i.

Jimmy Dymott: Modern Cocktails

Jimmy Dymott är en av den svenska barscenens gudföräldrar, med barer som Bageriet, Little Quarter och Tong på sitt samvete. ”Modern cocktails” går igenom grundteknikerna, verktygen, drinkklasserna, spriten, glasen och de viktigaste, klassiska recepten. Enkelt, tydligt, roligt och krystfritt – en av de bästa nybörjarböckerna som skrivits.

Juicepress

Nypressad citrus är A och O i skakade drinkar. Men vem orkar släpa fram den där elektriska pressen man fick i studentpresent varje gång man vill ha en Daiquiri? En enkel, handjagad citruspress gör ett bättre jobb på en bråkdel av tiden. Men kom ihåg: Snittytan mot hålen.

Angostura Bitters och Angostura Orange bitters

Bitters är för baren vad salt och peppar är för köket. Och idag snubblar tillverkarna över varandra i upphetsning av att få göra bitters på allt från gurka till myrra. Nybörjaren klarar sig långt med klassikerna från Angostura.

Entusiasten

Entusiasten har krupit en bra bit ner i kaninhålet och börjat förstå hur hisnande djupt det är. Nu har samlandet ändrat karaktär och går mot det dyra, kvalitativa, obskyra och onödiga.

Emil Åreng: Salongs i Norrland

Cocktails består egentligen bara av två ingredienser – sprit och lögner. För den som tagit sig vidare från sin Old Fashioned och Tom Collins öppnar sig nu en hel värld av spritdränkta berättelser. Somliga helt sanna. Andra komplett båg. Och ingen vet egentligen vilka som är vad. Men det spelar ingen roll. Kriteriet för en bra historia är inte att den är sann – utan att publiken lyssnar. ”Salongs i Norrland” är en resa i cocktails skriven av den svenska barscenens meste raconteur, Emil Åreng – Fritiof Nilsson Piraten reinkarnerad som bartender.

Nick & Nora

Entusiasten har förmodligen både svängare, martiniglas och tumblers hemma. Överraska med dessa vackra Nick & Nora-glas, som passar fint att servera både italienska amari och extra stökiga drinkar i.

Antica Formula

En bra vermouth är ett måste i entusiastens barskåp. Antica Formula hör till de bästa. Dyr, men ack så god. Praktiskt tillgänglig på halvflaska, så att du hinner göra slut på den innan den oxiderar – vermouth är ju ändå ett vin. Och förvara den inte i barskåpet, första meningen i stycket till trots, utan i kylskåpet.

Hernö Old Tom Gin

Old Tom är en gammal klass av gin, som länge inte stod att finna någonstans. Den är något sötare och rundare och ingår därför i många klassiska recept där en mindre spetsig karaktär eftersöktes. Svenska Hernö gör en av världens bästa Old Toms – som är lika god i en Martinez som bara på is.

Instagrammixologen

Instagrammixologen har alkoholproblem. Men inte som man tror. Han eller hon har helt gått vilse i samlarmanin och får snart inte plats med fler flaskor, shakers, glas, böcker och jiggers. Så vad köper man till någon som (sällan ombedd) kan predika om höghöjdsdestillerad mezcal och tsarryska punchrecept? Mer prylar förstås.

CanCan Pro Juicer

Med den här juicepressen kan man göra flera hundra liter juice om dagen. Du behöver visserligen inte mer än 5 centiliter, men man känner sig nästan som en riktig bartender när den står där på diskbänken. Förlåt, bardisken.

Four Pillar x Hernö

En av årets mest kreddiga mash-ups. Dyr, men vansinnigt bra.

Absintfontän

Ingen behöver en absintfontän. (Själv har jag två.) Men en vackrare onödighet går nästan inte att tänka sig.

Sladdlös LED-panel

Det är mörkt i barer. Men med den här lilla LED-panelen får du bra blänk, skärpa och färger på Insta. Dessutom kommer du alltid ha gott om plats i baren, eftersom ingen vill sitta bredvid en galning som tar med sig egen belysning på krogen.

Microlax

Ibland kan även (särskilt?) de mest kalenderbitande nördarna (och en och annan startender) behöva lite hjälp att slappna av och komma ihåg att cocktails också ska vara kul.

KONTAKT

Email: niklas(@)soder-reklambyra.se

Instagram: @nick_falk

Twitter: @nickfalk

Läs alla artiklar I BAREN

Läs mer

Fler artiklar