Annons:

Grillad calzone med skrädmjöl 

Året om går grillen varm hos kocken Fredrik Kämpenberg. Nu senast på julafton och mitt ute i skogen. Här grillade han en härlig calzone på skrädmjöl fylld med lök, ost och creme fraîche. Går utmärkt att göra helt vegansk. Ut och grilla!

Annons:

Julmat i all ära. Sitta inne och trycka fet mat och godis – absolut! Men det är skönt att komma ut lite, speciellt på julafton, innan allt ska inmundigas. Få frisk luft och röra på sig. Det gjorde vi i år.

Julen spenderades i Vemdalen, Jämtland, med snö och skidor. Som vanligt verkar jag grilla och laga mat över öppen eld när jag är där – det har kanske med naturen att göra, det blir på något sätt naturligt så.

Detta önskemål kom från min mor och det fick inte vara pinnbröd eller korv, som jag gärna gjort. Så det blev nån slags calzone istället, lagom enkelt.

Grillad calzone med skrädmjöl

6 dl vetemjöl

3 dl skrädmjöl + extra till utbakning

1 olivolja

2 msk bakpulver

salt

vitlökspulver

3-4 dl vatten

1 lök

2-3 dl riven växtbaserad ost eller tex Västerbotten

5 msk växtbaserad fraiche eller creme fraiche

Blanda mjöl, salt, bakpulver, vitlökspulver och häll sedan i olja och kallt vatten. Bearbeta några minuter till en kladdig men homogen deg. Låt vila minst 10 min. Hacka och stek löken mjuk under tiden, riv osten. Tag upp degen på mjölat bord och knåda in mer mjöl tills degen släpper från bordet. Rulla en lång limpa och skär i 10 bitar. Platta ut en bit till en rundel, ca 1 dm i diameter. Lägg på en klick fraiche, lök och ost i mitten. Gör en ny rundel och lägg på som ett lock. Nyp till kanterna. Upprepa med resterande deg. Tillaga i ugn på 250 grader eller grilla över het glödbädd, med extra olja på brödet. Variera fyllningen med stekt svamp eller annat gott!

Fredrik Kämpenberg – frilansande kock

Mail: kfkampenberg@hotmail.com

Instagram: @fkampenberg

Sajt: vaxtbaseradvardag.wordpress.com

Annons:

Här finns mer att läsa om