Gör din egen cola syrup

Samuel Wiktorsson har lyckats ta fram sin egen cola syrup. Perfekt i drinkar med och utan alkohol. Vem visste att de florala tonerna är viktiga för att få rätt smak? Gör din egen rom och cola!

Annons:

Cola så som Coca Cola eller Pepsi är något de flesta har provat. Många dricker det varje vecka eller till och med dagligen. En ytterst beroendeframkallande dryck av egen erfarenhet. Cola är väldigt internationellt utbrett och även en populär drinkingrediens. Jag tänkte dela med mig av ett eget recept på cola och hur man kan använda den i drinkar.

Jag har druckit cola genom hela livet och alltid älskat det. Efter jag började jobba inom restaurangbranschen 2011 har jag hunnit testa lite andra varianter än bara Coca-Cola och Pepsi. Några som har stått ut är väl Fentimans Curiosity Cola och Karma Cola. Lite mer örtiga och florala varianter producerade på mindre skala. Det här har såklart inspirerat mig till att testa göra egen. Den första hemgjorda colan jag gjorde var när jag jobbade på Pharmarium i Gamla Stan. Först hade min kollega Anders gjort en egen tonic (går för övrigt att köpa på sandbergdrinkslab.com) sen föreslog jag att vi kunde prova göra en egen cola. Jag har fortsatt att göra hemgjord cola på andra arbetsplatser och tweakat receptet. Jag tycker mig nu ha hittat en bra balans.

SAMUELS COLA SYRUP

700 ml karamell*

300 ml starkt kokkaffe/kanel/vanilj*

25 ml champagnevinäger (går att ersätta med annan mildare typ)

25 ml rosvatten*

2 tsk citronsyra

3 lime, rivet skal

Blanda samman allt i en kanna, kastrull eller likande som rymmer ca 2 l. Ingen värme kommer tillsättas i det här stadiet. Låt stå och dra i ca 30 min för att limeskalet ska kunna ge smak. Rör sedan om ordentligt tills all citronsyra har löst upp sig. Sila sedan genom en fin sil och buteljera. Förvaras kylt och bör hålla minst en månad!

*KARAMELL

1 kg vitt strösocker

500 ml vatten

Häll ned sockret i en större kastrull och tillsätt 50-100 ml av vattnet och rör om. Syftet är att enbart fukta sockret för att underlätta karamelliseringen. Sätt på högsta värme och låt koka upp. Rör inte blandningen med slev eller liknande efter värmen är på, utan skaka kastrullen istället lite fram och tillbaka på plattan om ”omrörning” behövs. Fortsätt på högsta värme tills vätskan fått en något mörkare färg än gyllenbrun. ”Släck” sedan karamellen med resten av vattnet och ta av från plattan. Akta den heta ångan! Låt stå kvar på eftervärme ca 20 min för att integrera sockerkristallerna i vätskan. Sila ur eventuella kvarvarande sockerkristaller.

*STARKT KOKKAFFE/KANEL/VANILJ

750 ml vatten

50 g malet kaffe (helst en starkare variant – i Stockholm föredrar jag kaffe från Stockholm Roast och i Östersund Big Lake Coffee)

10 g kanelstång

1 vaniljstång

Häll ned vatten och kaffe i en större kastrull. Knäck kanelstängerna, klyv vaniljstången och lägg ner dessa (skrapa ur vaniljkornen och använd dem med). Rör om så att allt blandas och koka upp. Sänk till medelvärme och låt puttra utan lock i ca 15-20 min. Den här blandningen ska reducera och bli väldigt kraftig i smaken. Sila först grovt genom en större sil, sedan en gång till genom en mer finmaskig och till sist genom kaffefilter. Om inte vätskan riktigt blir 300 ml (som i receptet ovan), tillsätt bara lite vatten.

*ROSVATTEN

Blomkoncentrat är en väldigt viktig ingrediens i cola. De flesta har inte analyserat cola in i minsta detalj och har inte tänkt på den lätt blommiga tonen i Coca-Cola och Pepsi. I originalet används neroli, men jag använder det lite mer lättillgängliga rosvattnet. Det går att köpa på bl a asiatiska mataffärer. Ett substitut om inte rovatten finns, är apelsinblomvatten.

Dags för lite recept med min egen cola syrup!

ROM & COLA

50 ml mörk rom

20 ml färskpressad limejuice (förslagsvis från de limefrukterna ni använt skalen från)

30 ml Samuels cola syrup

Ca 60-70 ml Ginger Beer (förslagsvis från Three Cents via Barkonsult)

Häll samman allt i ett glas rymmande ca 30-40 cl, fyll försiktigt på rikligt med is, men lägg i bit för bit för att behålla mycket kolsyra. Rör om och garnera gärna med lite riven muskot. Muskoten kompletterar den nötiga tonen i colan bra och ger en trevlig doft på toppen.

COLA & TONIC (alkoholfri)

20 ml färskpressad limejuice

30 ml Samuels cola syrup

ca 100 ml Tonic (förslagsvis från Three Cents via Barkonsult)

Häll samman allt i ett glas rymmande ca 30-40 cl, fyll försiktigt på rikligt med is, men lägg i bit för bit för att behålla mycket kolsyra. Rör om och garnera gärna med lite riven muskot. Muskoten kompletterar den nötiga tonen i colan bra och ger en trevlig doft på toppen.

”DAIQUIRI MED COLA SYRUP”

50 ml ljus rom

20 ml färpressad limejuice

20 ml Samuels cola syrup

Skaka allt med mycket is och finsila ner i ett kylt cocktailglas. Det går även här att garnera med lite riven muskot eller en limeklyfta.

TIPS!

Lek gärna lite med syrupen och testa att byta ut den mot annan sötma i andra recept.

Samuel Wiktorsson, bartender

INSTAGRAM

@samwiktor

Foto: Mikael Björkqvist (cocktail)

Läs mer

Fler artiklar