Goa gubbar på Avalon i Göteborg

På Avalon i Göteborg drivs baren av tre killar som verkligen har kvalitéer och egenskaper som gör dem till fantastiska bartenders och kollegor. Vad krävs egentligen av en bartender? Dessutom recept på fräscha drinken Gooseberry Collins.

Annons:

Tidigare har jag skrivit om mig själv, tävlingar och mina bitters. Denna gång tänkte jag fokusera på det som nog är det viktigaste på mitt jobb på Avalon. Denna gång kommer jag att berätta om två av mina bästa vänner, kollegor och sjukt duktiga bartenders.

Jag minns faktiskt inte när jag träffade Magnus Widmark första gången – tio år sedan kanske, men jag minns tydligt var det var. Han stod bakom en bar på en stor biograf, jag och tjejen ville ha en snabb drink innan filmen, när jag stod där och dö-snackade lite så insåg jag vilken galet kompetent bartender som stod där. Göteborg är rätt litet och man har koll på vem som jobbar var, så jag såg hur Magnus jobbade runt på några av de bästa cocktailbarerna i stan, efter några år fick jag höra rykten om hans kreationer. För fyra-fem år sedan blev jag inringd för att hjälpa en restaurangskola med att sätta betyg på elevernas sista praktiska barprov. Jag fick halva klassen och den andra delen betygsattes av just Magnus. Det är alltid något speciellt när man träffar någon som är nördig inom samma genre som en själv. Så efteråt blev det såklart ett långt snack om drinkar, sprit och jobb. Några år senare och nu står vi här, tillsammans bakom samma bar. Det är svårt att beskriva hur mycket jag uppskattar att få jobba med Mange. Det finns mycket positivt jag kan säga om honom, men jag har valt att fokusera det som gör honom till en fantastiskt duktig bartender.

Nummer ett, det som både imponerar och retar mig mest, det är Manges smaksäkerhet och hur kreativ han kan vara när det kommer till nya cocktails. När vi byter meny så är det oftast jag som får vara en idéspruta. När de är dags för menymöte så har jag förberett mig i veckor. Mina drinkar är finslipade och smakkombinationerna är testade till absurdum. Jag kommer med fina worddokument i olika färger. Mange däremot, han glider in med lite idéer som han har i huvudet. I bästa fall så har han rafsat ihop något på ett hopknycklat kvitto på bussen 5 minuter tidigare. Det är här som det blir så frustrerande – varenda jäkla gång så är Manges drinkar så mycket mer intressanta än mina. Den röda tråden och den kreativa tanken bakom drinken, balansen och smakbilden, allt sitter med en gång. För honom så är det så naturligt, ett tydligt bevis på det drinkgeni han är.

Under de senaste åren har många drinkar kommit och gått, men en av dom som har hängt kvar längst är Manges ”Chantrelle Fashioned”. Den har visserligen fått sig ett par makeovers under tidens gång men orginalidén lyser igenom. Helvete vilken bra drink det är!

En annan av favoriterna, som nu har varit på menyn sedan sommaren 2018 är Gooseberry Collins. Vi ville göra något som kunde komma från en svensk trädgård, med fräscha smaker som alla kunde uppskatta. Mange svängde då ihop lång och svalkande drink med Hallands Fläder, en hemmagjord krusbärssyrup, citron och lite soda. En given publiksuccé var född. Den står fortfarande på förstasidan under “Avalon Signatures – Safe”.

Gooseberry Collins

45 ml Hallands Fläder

30 ml krusbärssyrup

30 ml citronjuice

1 skvätt sodavatten

Skaka snapsen, syrup och citronjuice med is. Häll i ett isfyllt glas och toppa med sodavatten. Dekorera med mynta och krusbär.

En annan egenskap som jag är avundsjuk på, och som antagligen är en av Manges starkaste sidor, det som gör honom till en av de bästa bartenders jag någonsin har jobbat med. Det är hans förmåga att vara i nuet. Att se gästen, dess behov och hans genuina omtänksamhet. Det spelar liksom ingen roll vad som har hänt under Manges dag, hans bekymmer blir liksom bortblåsta när han är i baren och får ta hand om våra gäster.

– Manges värdskap är något som alla bör uppleva.

Ett annat möte som också var för ca 10 år sedan startade med ett nytt jobb. En nyöppning av en gammal restaurang. Ny ledning, ny personal och jag hade redan från början fått ett erbjudande om en ansvarsposition. Vi smygöppnade i några månader och sen när det var dags att köra igång på riktigt så satt jag i möte med min chef. Precis när vi öppnade så var jag hungrig på ansvar, få ta en större roll än bartender och få sköta det här stället med sina sex barer. Men nu när vi hade jobbat ett par månader med mina nya kollegor så hade min prioritering blivit annorlunda. Vi var flera duktiga bartenders, men det var en som tänkte innan han talade, hade en annan struktur än oss andra men framför allt så hade han en trygghet. Så svaret blev så enkelt när det kom till ansvarspositionen. “– Christer Johansson, jag vill jobba under honom, för med Christer är jag trygg.”
Efter det har vi jobbat ihop på flera ställen, jag har haft Limpan som barchef, som krögare och han har haft mig som chef.

Det är fortfarande Christers trygghet som jag uppskattar mest. Oavsett om jag har privata eller jobbrelaterade problem är det alltid Limpan jag ringer till. Han har ett speciellt sätt över sig, ett lugn och en trygghet som är så jäkla skön.

Det är nog det som gör att han är så otroligt bra på att ge service, hans trygghet smittar av sig på gästen. I hans händer känner dom sig alltid väl omhändertagna. Även om gästerna själva inte vet exakt hur de skall formulera sig med ord för att få det dom vill ha så förstår Christer och vet vilket vin dom pratar om eller vilken drink ”den där med citron i” är.

Utöver det så tror jag faktiskt att Christer är outtröttlig. Han kan köra långpanna efter långpanna möta varenda gäst med ett leende och som om han ha all tid i värden för just dom. Och efter allt det här så står han sedan och ”Christerstädar” – lite för noggrant, med ett leende på läpparna. Christer han också en förmåga att sätta final-touch på våra drinkar, det där lilla extra som tar dom från bra till fantastiska.

Jag hade aldrig någonsin kunnat klara av mitt jobb om jag inte hade Mange och Christer.

Daniel Seehuusen, barchef, Avalon Hotel, Göteborg

avalonhotel.se

Mail: bar@avalonhotel.se
Instagram: @Superduperninjan @dannes_drinkar

Läs mer


Fler artiklar