Flip med nässlor

Det finns få bartenders som Tom Surma. Ofta är han ute i skog och mark för att plocka ingredienser till sina cocktails. Nu har han skördat vårens första nässlor och gjort en krämig drink med ägg kallad flip. Perfekt att avsluta påsken med!

Jaha ja, då var det påsk! Ännu en chans för oss att frossa i ägg. Alltså det är helt sjukt att vi äter så mycket ägg under påsken, rätt så imponerande!

Annons:

Normalt sett äter svensken i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 207 ägg per år. Under påskveckan ökar svenskarnas konsumtion av ägg med det dubbla, då konsumerar vi totalt 2000 ton ägg. Under påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen, då beräknas det gå åt sex miljoner ägg i timmen. Svenska ägg

Men det är ju gott med ägg, säger inte emot där. Det är ju inte precis ”äggligt”, sjukt dålig (red anm Göteborgshumor), men kunde inte låta bli. Having said that – här kommer ett recept på en god jäkla flip. Satte receptet igår på Påskafton och som jag tyckte blev fantastiskt god.

Flip med nässlor 2 drinkar (alkoholfri)

6 cl sockerlag med nässlor*

2 cl vispgrädde

1 ägg, ekologiskt

5 cl vatten

1 näve kokt och hackad nässlor* (ca 2 l nässlor, frys in ev rester eller gör soppa)

1 liten nypa salt

Häll alla ingredienser en shaker. Torrskaka, tillsätt sedan is och skaka igen. Dubbelsila upp i små tunna glas. Servera!

*Sockerlag med nässlor: Koka 1 dl vatten, 0,8 dl socker med 4 knippen nässlor. Koka tills vätskan är klar. Mortla eller mixa nässlorna och tillsätt dem sedan till sockerlagen igen.

*Koka nässlor: Koka upp 0,5 l lättsaltat vatten, lägg i nässlorna och låt dem koka i 5 minuter. Ta från plattan och sila av, finhacka nässlorna. Använd 1 näve till drinkarna.

TIPS!

Byt ut vattnet till Hernö Old Tom gin eller nya O.P. Anderson Björk för drinkar med alkohol.

Hoppas det smakar!

Foto: Anna Surma Instagram: @surmaart

Tom Surma Barchef Restaurang Familjen Göteborg

Twitter: @Tomtomkatt och @Familjen_Rest

Instagram: @TomSurma

Mail: info(@)restaurangfamiljen.se

Läs alla tidigare artiklar 

 

Läs mer

Fler artiklar