Enchiladas med karamelliserad lök och kyckling

Janne är proffs på mat från den amerikanska södern och Mexico. Här bjuder han på äkta enchiladas fyllda med karamelliserad lök och strimlad kyckling, gratinerade i en härlig sås på tomater och torkad chili toppad med cheddarost. En klick gräddfil och Pico de Gallo och du kan servera en festmåltid.

Annons:

Enchiladas med karamelliserad lök och kyckling

Karamelliserad lök

2 gula lökar, julienne

1 msk olivolja

Stek på medelvärme i en kastrull tills mörkt bruna, tar ca 35-45 minuter. Rör om lite då och då. Låt svalna.

Kyckling

500 gram kokt kyckling, väldigt fint strimlad

Blanda kyckling och karamelliserad lök, ställ i kylen.

Sås

7 guajillopeppar

7 pasillapeppar

6 tomater, skurna i stora bitar

1 gul lök, skuren i stora bitar

1 tsk malen kummin

4 vitlöksklyftor, krossade och finhackade

1 färsk jalapeno, skuren i ett par bitar

4 dl kycklingbuljong

salt och peppar

Rosta den torkade chilin i en 175 grader varm ugn i ca 30-40 sekunder utan att bränna dem. Detta ger en starkare mer fyllig smak från chilin. Ta bort toppen och ta bort alla frön.

Sautera lök, vitlök, tomater och jalapeno i olivolja utan att de tar färg. Tillsätt kummin och stek lite till. Lägg i guajillo och pasilla samt kycklingbuljong. Reducera till hälften. Blanda i en höghastighetsmixer till en len slät sås. Smaksätt med salt och peppar.

Pico de Gallo

3 tomater, hackad i små bitar

1/2 gul lök, finhackad

1/2 jalapeno, med eller utan frön, fint hackad

1 knippe färsk koriander, fint skuren

1 citron, saften

salt och peppar

Blanda alla ingredienser. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft. Ställ i kylen.

Montering

10 färska råa majstortillas (det går att använda vetemjöltortillas också men det blir inte lika bra)

riven cheddarost

Stek majstortillas på medelvärme i en stekpanna utan fett tills de är mjuka och böjbara. Lägg kyckling- och lökblandningen i mitten på alla tortillas. Rulla dem. Lägg dem sida vid sida in en ugnssäker form. Häll över den varma såsen och strö över riven cheddarost. Baka i 175 grader varm ugn i ca 10 minuter eller tills osten har smält och såsen bubblar ordentligt. Servera genast med lite pico de gallo och gräddfil.

OBS!

Guajillo heter Mirasol chili när den är färsk. Pasilla heter Chilaca chili när den är färsk.

Jan Lööv, Sous Chef på Omni Hotels i Frisco, Texas, USA

Twitter: @jtloov

Instagram: @jloov

Jan Löövs tidigare tips

Alla tidigare Kockens Tips

Läs mer

Fler artiklar