En cocktail kommer till liv

Samuel Wiktorsson arbetar som bartender på Shibumi i Stockholm. Han pratar om processen med att ta fram en cocktail, att det ska vara roligt och lekfullt. Här binder han ihop en story med smaker, namn och presentation.

Annons:

Skapandet av en cocktail

Story

En bra drink har ofta en story bakom sig. Det kan handla om vad som helst. Kanske vill man återskapa en smak från barndomen (med mer spritsmak), man kanske vill hylla någon kändis eller twista en klassisk cocktail. Ni förstår poängen. Det blir mer intressant med en historia.

Smaker

Självklart behöver man ta i beaktande hur drinken ska smaka och med vilka ingredienser man vill jobba med. Inspiration kan komma från vad som helst. Ett bakverk, ett konstverk, en sång eller en person. Försök hitta smaker som har med ämnet att göra och få de att samspela med varandra.

Namn

I de allra flesta fall brukar en cocktail få ett namn. Det hör mer eller mindre till. Ibland kan det vara extremt klurigt att komma på ett bra namn till en drink. Ofta brukar namnet hinta lite om vad drinken kommer smaka eller ha något att göra med basråvaran eller presentationen. Vissa gånger har namnet knappast något att göra med drinken överhuvudtaget. 

Presentation

Det visuella är en viktig faktor. Vilket typ av glas/kärl, is och garnityr man använder. Här brukar man prata om Mojito-effekten. En drink som ofta ser väldigt tilltalande ut med en fin garnityr som brukar starta en form av dominoeffekt. Många drinkar hade mått gott av en lite bättre presentation för att kunna sälja bättre. Man dricker ju också med ögonen.

Praktiskt utförande

Man måste ju fysiskt göra drinken också och här behöver man se över vilka tekniker som kan vara bäst lämpade för just den här drinken. Se mitt förra inlägg om smaksättning för lite mer tips kring detta.

Observera att det finns åtskilliga fler steg i skapandeprocessen som man kan tänkas behöva ta och att man kan börja i vilken ände som helst. Vissa gånger börjar man med ett färdigt namn och jobbar fram de andra komponenterna utifrån det. En annan gång börjar man med en story, vilket jag nyligen gjorde. 

Jag ställde nyligen upp i Hernö Gin’s tävling där man i år skulle tolka Höga Kusten i drinkform. Ginen tillverkas i Härnösand som ligger i närheten av just Höga Kusten. Ett område i norra Sverige som befunnit sig i en landhöjning sen den senaste istidens slut.

Jag ville verkligen att Norrland skulle bli ett tydligt koncept i den här drinken. Drinken skulle andas Höga Kusten.

Hernö Gin produceras i närområdet. Jag körde på den vanliga Hernö Swedish Excellence som bland annat har lingon och älgört som smaksättare utöver enbären.

Fil är något man äter till frukost väldigt ofta i Sverige och inte minst i norra delarna av landet. Här hade jag något som jag visste jag kunde stå ut med och ville spinna vidare på. Fjällfil blev ett självklart val av fil.

Blåbär är också väldigt norrländskt och det fick bli den andra ingrediensen. Jag gjorde här en sockerlag med blåbär och lite vanilj som smaksättning. 

Favoritkrogen Jazzköket i min hemstad Östersund hade förut en dessert med fil och lakrits. En väldigt härlig kombination som jag nu ville testa i en cocktail. Lakritspulver som ett lätt puder över toppen på drinken var det jag använde.

Nästa ingrediens blev Yuzu Sake. En japansk likör baserad på sake – bäst beskriven som just sake, men kan eventuellt också gå under benämningen risbrygd – som sötats och blandats med juice från citrusfrukten yuzu. Det adderade en härlig fräschör och lätt syra. En vid första anblicken malplacerad ingrediens i ett norrländskt tema. Snabbt förklarat innehåller även Hernö Gin en del smaksättare från övriga världen och drinken går i samma fotspår.

För att knyta samman smakerna och addera en lätt örtig ton körde jag några stänk av bitterlikören Peychaud’s Bitters. En lite lättare variant gentemot den mer kända Angostura Bittern. Peychaud’s har också en lätt ton av lakrits, vilket såklart kompletterade den andra lakritsen.

Drinken blev som en form av filtallrik goes dessertdrink. Fil äter man ju ofta till frukost tidigt på morgonen under soluppgången och ljuset kan då vara extra starkt. Drinken fick därmed namnet Bright Lights.

En skål är ju det man oftast brukar förtära fil ur. Drinken presenterades i en träskål av japansk utformning för att anspela lite på den japanska ingrediensen, men samtidigt också för att lätt påminna om en kåsa i trä, signifikant för Norrland.

Drinken tog mig till final tillsammans med två andra grabbar. Leo från Stranger i Göteborg och Myles från Ljunggren i Stockholm. Vi kommer också representera Sverige i The Grand Finale uppe i just Höga Kusten i slutet på augusti. Övriga länder som ställer upp är Danmark, England och Hongkong med tre representanter vardera.

Bright Lights

40 ml Hernö Gin

30 ml Yuzu Sake

30 ml Fjällfil

50 ml blåbär- & vaniljlag*

2 stänk Peychaud’s Bitters

Lakritspulver (pudrat på toppen av drinken)

Häll samtliga ingredienser förutom lakritspulver i en shaker och skaka med is. Sila ner drinken i en skål av trä eller liknande som finns i närheten. 

Garnera med lakritspulver. Jag använder mig utav en tesil, för att fördela ut ett jämnt lager och ett sugrör för att göra ett fint mönster.

*Blåbär- & Vaniljlag (ca 1 liter):

3 dl blåbär

6 dl vatten

3 dl strösocker

1/2 vaniljstång

Mixa blåbären och vattnet tillsammans. Häll ned allt i en kastrull och värm upp lätt. Rör ned sockret tillsammans med vaniljen. Klyv stången innan och skrapa ur kornen. Använd både korn och stång. Rör om tills sockret löst upp sig och sila. Här har vi gjort en sockerlag med mindre andel socker gentemot vätska, vilket tillåter oss att använda mer mängd för att verkligen få fram blåbärssmaken. Lagen bör hålla sig i kyl 2-3 veckor.

Varmt välkomna till Shibumi i sommar för att prova Bright Lights eller någon av våra andra cocktails. Vi finns till ert förfogande tisdag till lördag hela sommaren!

 

Samuel Wiktorsson, bartender Shibumi, Stockholm

Instagram: @samwiktor/@shibumisthlm

Foto: Hampus Danielsson

Läs mer

Fler artiklar