En bartenders vardag

Är du nervös när du ska beställa en cocktail på krogen? Väljer du hellre något annat? Samuel Wiktorsson skriver om en bartenders vardag där rädsla finns för att prova nya smaker eller att det ska vara för alkoholstarkt. Våga fråga, bartendern finns där för dig!

Annons:

Hej, Samuel är här igen!

Det här med drinkar. Jag håller på med det och har hållit på ett par år nu. Jag älskar det, men ibland blir jag lite besviken. Det finns en hel del negativa tankesätt gällande drinkar och bartenderyrket. Jag ska försöka förklara mig här nedan.

EN BARTENDERS VARDAG

”Bartender är inget riktigt jobb”

Många är av uppfattningen att bartender inte är ett riktigt jobb. Det är bara något man gör innan man hittar något mer seriöst att satsa på. Det är väl heller inte så svårt. Hälla några ingredienser tillsammans och tappa upp öl. ”Du har inte funderat på att göra något annat snart?”, är en rätt vanligt fråga.

Nuförtiden är många bartenders otroligt målmedvetna och satsande. Man tar sitt jobb på fullaste allvar. Det experimenteras, fixas och donas som aldrig förr!

”Drinkar är barnsligt”

Vissa tycker att drinkar är barnsligt. Det är något man dricker innan man lärt sig dricka öl och ren sprit. Spara på paraplydrinkarna!

Det finns ju barnsliga drinkkreationer som till exempel Sex On The Beach eller Screaming Orgasm. Man har nog dock glömt stenseriösa drinkar som till exempel Manhattan eller Dry Martini.

”Drinkar är inte gott”

Många ”gillar inte drinkar”. Man verkar vara i tron om att allt smakar likadant. Ungefär som att all världens mat också skulle smaka likadant.

Nej, det finns något för alla! Kanske är man ovan och vågar inte testa på något nytt.

”Drinkar är för starka”

”Ikväll vill jag inte dricka starksprit. Jag tar ett glas vin istället”.

Folk verkar glömma att det är fullt möjligt att göra cocktails med låg alkoholhalt.

”Inte för sötsliskigt”

”Jag vill ha en drink, men inte för sötsliskig bara”. Många verkar tro att sött är inne.

Självklart är inte målet att göra en sötsliskig drink. Ibland har man sötare karaktär på drinkarna, men då med noga avvägd balans.

”Det där kan man väl inte ha i en drink”

Många är rädda för ”udda” ingredienser i drinkar. När det kommer till mat kan man testa på hur mycket nytt som helst, men inte när det kommer till drinkarna.

För att ta utvecklingen framåt måste man testa nya tekniker och mer annorlunda ingredienser.

Välkommen in i en bartenders vardag. Självklart tar vi sådant här med en klackspark och förklarar, rekommenderar och hjälper den oförstående gästen till att bli förstående. Det är trots allt vårt jobb att hjälpa till!

Läs mer

Fler artiklar