Emil Åreng om JOY, bok och Open/Closed

Emil Åreng ska denna vecka summera året som gått I BAREN. Vilken resa denna fantastiska bartender gjort. Läs om vad som hänt och vad han nu ger sig ut på för äventyr.

Ett år utan någon större uppdatering här på dinvinguide skall nu summeras.

Efter den globala finalen av Bacardi Legacy var över så kände jag att tävlandet för min del var över. Jag har vunnit de tävlingar jag ville vinna förutom Absolut Invite, men där vann Micke Karlsson hela skiten så det känns som en vinst i sig.

Bok

För några månader sen skrev jag även under på att ge ut en bok till nästa midsommar-ish. Det kommer inte vara någon cocktailhandbok för det finns redan två bra exempel på här i Sverige, böcker som alla cocktailnördar borde ha i sitt bibliotek. Jimmy Dymott: Cocktails: 60 drinkar levererade av Sveriges säkraste bartender och Barmästarens manual: drinkar & snacks från grunden av Mathin Lundgren.

Boken kommer att heta ”Salongs i Norrland” och vara 50 porträtt med allt från byar till original runt om i Norrland. Varje person kommer att berätta en historia om sig själv och efter det kommer jag forma en cocktail efter den historien. Detta är inte en bok bara för att få inspiration till cocktails utan även ge en bild av Norrland på ett härligt och framförallt ett ärligt sätt. Boken kommer ges ut av North Chapter och fotograf för hela projektet kommer vara den eminente Andreas Nilsson.

Joy Ambassador

Ett samtal för tre månader sen skulle förändra rätt mycket för min framtida karriär. De ringde från Johnnie Walker’s HQ och efter många om och men så hade det kommit fram till att jag var rätt person för att vara en av deras Joy Ambassador. I korta drag handlar det om att vara ansiktet utåt i deras nya reklamkampanj tillsammans med storheter som Jude Law, Jenson Button, OK GO med flera. Reklamfilmen blev rätt fet och har ni lite tid över så är det bara att kika här nedan.

Det var ett lätt beslut att ta eftersom jag vilken dag som helst kan backa upp JW och deras produkter. Nu väntar ett år med att få igång folk att börja blanda cocktails med just blended whisky, det kanske låter enkelt men med tanke på att ingen just nu använder det så frekvent så kommer det bli en rolig och intressant resa.

Open/Closed

Open/Closed, min bar, min kärlek och Per, Lars, Kalle, Joel, Nisse, Wictor och JJ’s hjärtebarn fyller snart 1 år. Vårt sociala experiment har lyckats, vi har fått folk att förstå vårt koncept och precis som vi tagit det till sina hjärtan. Stammisar och nya gäster får alla den upplevelse vi ville förmedla från dag ett och nu är det bara att fortsätta i detta tempo.

För er som inte varit på O/C så är det en bar gömd i en delikatessbutik (DUÅ) i Umeå. Varje dag förutom söndag är delin öppen och onsdag till lördag så drar O/C igång efter att butiken stänger. Vi har 22 platser och byter cocktails varannan vecka efter ett tema som vi själva sätter. Allt från nötter till Astrid Lindgren har avverkats och fler kommer det att bli. Varje cocktail får en egen kort historia som alla har något med ingredienserna att göra på något sätt, ibland lite luddigare storys men alla med samma känsla. Inga garnityrer överhuvudtaget förutom några pulver med mera på sina ställen, mest för vi vill att innehållet ska tala för sig själv.

Jag ska göra mitt bästa för att förbättra mitt skrivande här och självklart ge er ett väldigt enkelt recept att göra hemma, för en gångs skull.

Cocktail

NO RUNNING

50 ml Johnnie Walker Black Label

5 ml Grön Chartreuse

20 ml honungsvatten (80% ekologisk honung, 20% vatten)

2 nypor flingsalt

Kör in alla ingredienser i ett rörglas, rör om utan is i 2 sekunder, tillsätt is och rör om in 10-15 sekunder beroende på is. Sila upp till ett whiskeyglas med is.

Hela den här drinken handlar om att ta det lugnt, Johnnie Walker Black är en whisky man ska dricka långsamt. Munkarna i Chartreuse är inte kända för sin snabbhet, honung är ett konstverk som tar sin tid och salt använder man för att få att få ut en njutning av de mesta de används till. En cocktail för dig som vill slappna av och känna det här sköna jävla lugnet som infinner sig när man tar första sippen av en cocktail som denna. Inget springande helt enkelt, ta det i din takt.

Annons:

Emil Åreng, barchef Open/Closed Umeå och Joy Ambassador

Instagram: @emilseth

Site: openclosedbar/johnniewalker

Alla Emils tidigare inlägg

Alla tidigare I BAREN

 

Läs mer


Fler artiklar